“Koliba na nebu” - povodom 110 godina od rođenja Ćamila Sijarića 18. decembra

U okviru obilježavanja 110 godina od rođenja književnika Ćamila Sijarića, u Bijelom Polju će 18. decembra, na dan rođenja ovog pisca, u galeriji Centra za kulturu, biti organizovan program pod nazivom „Koliba na nebu“.

U okviru ovog programa, u 12 h u Galeriji Centra za kulturu, biće upriličena izložba  Život i djelo Ćamila Sijarića „Cio svijet živi u Sandžaku“, autorke Đane Kukić i radio drama „Dobra voda“, autora Mirsada Rastodera, dok će u 18 h u istom prostoru biti organizovana promocija knjige „Ram Bulja i druge pripovijetke“, priređivača  Faruka Dizdarevića i promocija knjige „Između čovjeka i neba“ – izbor iz poezije Ćamila Sijarića, koji su priredili Edin Smailović i Kemal Musić.

O liku i djelu Ćamila Sijarića govoriće akademik Faruk Dizdarević, prof. dr Draško Došljak i književnik Faiz Softić.

Ćamil Sijarić je rođen 18. decembra 1913. godine u Šipovicama kod Bijelog Polja. Osnovnu školu završio je u Godijevu, a potom, od 1927. do 1935. godine pohađao Veliku medresu kralja Aleksandra u Skoplju, iz koje je istjeran zbog političkih aktivnosti. Školovanje je nastavio u Vranju i u tamošnjoj gimnaziji maturirao 1936. godine, nakon čega je prešao na studije prava u Beogradu, gdje je diplomirao 1940. godine. Kao student objavljivao je poeziju u časopisima "Mlada kultura" i "Nova žena". Sarađivao u "Zori", "Brazdi", "Letopisu Matice srpske", "Stvaranju", "Savremeniku", "Životu"... Pisao je romane, pripovijetke i putopise. Najpoznatija su mu djela romani Bihorci, Konak, Kuću kućom čine lastavice, Mojkovačka bitka, pripovijetke Bunar, Sablja i druge.

U Sarajevu, u saobraćajnoj nesreći, stradao je 6. decembra 1989. godine.

Obilježavanje 110 godina od rođenja Ćamila Sijarića organizuju JU Ratkovićeve večeri poezije, JU Centar za kulturu Bijelo Polje, uz podršku kompanije Put Gross iz Bijelog Polja, Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH iz Sarajeva.

Izvor: JU Ratkovićeve večeri poezije