Ćorović: Donošenjem lokalnih planova, dugoročnije rješavamo pitanja iz oblasti održivog razvoja(VIDEO)

Lokalna samouprava usvojila je ili je u fazi donošenja četiri strateška dokumenta kojima se duguročno uređuju i rješavaju pitanja iz oblasti ruralnog i održivog razvoja i očuvanja životne sredine, kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Gostujući u emisiji „Eko zona“, Radija Bijelo Polje, Ćorović je podsjetio da je riječ o Lokalnom planu upravljanja komunalnim i neopasnim otpadom, usvojenom početkom godine, te o Lokalnim akcionim planovima zaštite biodiverziteta i zaštite živtne sredine i  Lokalnoj strategiji ruralnog razvoja.

 „Donošenje ovih dokumenata je važno iz više razloga. To je  baza koja omogućava lakše  sprovođenje samog razvoja. Naš sekretarijat nije tipično adminstrativnog tipa nego i razvojnog, pa ukoliko želimo da razvijamo neku oblast, moramo posjedovati i određene planove  i strategije razvoja. Ovi planovi su praksa koju sprovode sve  članice EU,  te se to i od nas to očekuje. Što veći broj ovakvih planskih dokumeta šalje sliku ozbiljnosti jedne institucije, a s druge strane, na osnovu tih planova želimo da privučemo i finasijska sredstva iz EU fondova, koja su često vrlo izdašna“, kaže Ćorović, podsjećajući da je  krajem prošle godine usvojen Lokalni plan upravljanja komunalnim  i neopasnim građevinskim otpadom.

„Taj plan podrazumijeva dosta toga, a odrađen je prvi dio koji se tiče izrade Nacrta Odluke o odvojenom sakupljanju komunalnog i neopasnog otpada. Odluka je proslijeđena Skupštini na usvajanje i očekujemo da u prvom kvartalu iduće godine bude na dnevnom redu. Planom je definisano razdvajanje komunalne otpadi na najmanje dvije komponente, suvu i mokru, a tom odlukom se  dodatno određuje i način odvajanja. Takođe, precizirano je i koja preduzeća i službe učestvuju u sprovođenju ovih odluka i organa Lokalne uprave koje su dužne da to sprovode. U planu je obezbjeđivanje sredstava za obezbjeđivanje neophodne infrastrukture - reciklažnog dvorišta i kompostane, kao i nabavku vozila i dovoljnog broja kanti za komunalno preduzeće“, ističe Ćorović.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj podsjeća da je formirana radna grupa koja radi na izradi Lokalnog akcionog plana zaštite biodiverziteta, a u cilju efikasnijeg sprovođenje strategije očuvanja i zaštite prirode, unapređenja i održivog korišćenja biodiverziteta na teritoriji naše opštine. Ovim dokumentom će se, kaže, definisati i sve tzv. crne ekološke tačke na bjelopoljskoj teritoriji i ponuditi način njihove sanacije i dugoročnog rješavanja.

Takođe, sljedeće godine u planu je donošenje Lokalnog plana zaštite životne sredine, baznog plana, na osnovu kojeg će biti napravljeni sektorski planovi zaštite životne sredine, kao i Lokalne strategije ruralnog razvoja.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.