Refestikonski zmaj zagolicao maštu mališana (video)

„Djeca su živjela u bajkama, a mi smo im predočili svijet odraslih, zato se oni rado vraćaju fantastici, vraćaju se onom svijetu iz kojeg smo ih mi na silu istrgli. Zato su mališani i oduševljeni time što je glavni lik i motiv priče zmaj, jer oni najviše vole takve romane“, poručila je na današnoj promociji REFESTICON-a profesorica maternjeg jezika i književnsti, Jelenka Ljujić.

Na prezentaciji VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON i literarnih i likovnih konkursa raspisanih u okviru ovogodišnje manifestacije, učenici škola „Risto Ratković“ i „Vladislav Sl. Ribnikar“ već su se pohvalalili svojim stvaralačkim radom, a zagolicali su i maštu svih onih koji željno iščekuju da pročitaju njihove priče i pogledaju radove.

Direktor Radija Bijelo Polje i predjsednik Organizacionog odbora REFESTICON-a, Dragić Rabrenović, pozvao je sve mališane da se pridruže ovoj fantatsičnoj svetkovini u Bijelom Polju i da svojom kretivnošću daju doprinos razvoju ove regionalne manifestacije.

Rabrenović je istakao da su ove godine poseban akcenat stavili na mlade, te da im je cilj da što veći broj mladih uključe u kulturna dešavanja.

 „Mladi su kreativni, a naš zadatak je da im pomognemo da razvijaju i njeguju svoj talenat, te da im damo priliku da se  izraze kroz pisanje, crtanje, odnosno kroz umjetnost. Mi vjerujemo u mlade Bijelog Polja i Crne Gore i  očekujemo da ćemo kroz nekih par godina imati i zbirku priča mladih autora, učenika, koji su žele i umiju da stvaraju“, saopštio je direktor Radija Bijelo Polje.

 

Članica Organizacionog odbora REFESTICON-a i autorka serijala „Bestseler REFESTICON“, Sanja Čujović, poručila je osnovcima da zamisle svog zmaja, ožive ga u pričama, da svoju kreativnost, maštu, umijeće iskažu kroz priču ili fotografiju i postanu dio ove regionalne manifestacije.

"Zajedno ćemo pokazati da između imaginacije i fantastike stoji znak jednakosti i još jednom ćemo dokazati da umjetnost i stvaralašrvo ne poznaju granice", dodala je Čujović.

Profesorica maternjeg jezika i književnsti, Jelenka Ljujić, kazala je osnovcima škole „Risto Ratković“ da je osnov dobrog pisanja zapravo čitanje, ali i napomenula da fantastična književnost u Bijelom Polju živi već dugo.

„Kao nastavnica književnosti želim samo da saučuvate dijete u sebi, da mu ništa ne oduzmete, niti dodate. A REFESTICON je festival koji vam daje priliku da budete svoji i da budete na svom terenu. Fantatsična priča je priča koju vi dobro razumijete, zato napišite svoju, oživite fantatsičnog lika, junaka, podarite mu život i naučite ga da korača ovozemaljskim, moć je u vašrim rukama“, poručila je Ljujić, dodajući da samo  knjige imaju moć da djeci otkriju nove magične svjetove.

Iako su prethodnih godina učenici škole „Risto Ratković“ krunisali maskenbalom, ovaj put imaju priliku da dio svojih snova i maštanja predstave kroz priču ili crtež, čime su im, kako je kazala učiteljica Elza Numanović, otvorena jedna nova vrata.

„Od ove godine djeca imaju šansu da pokažu literarnu kreativnost, da izraze svoje misli i svom gradu se predstavekao pisci i plodni slikari“, rekla je Numanović, dodajući da se i ove godine nada maskebalu, jer je djeci tema zmaja izuzetno primamljiva, naročito onima mlađeg uzrasta.

Priče i crteže za ovogodišnji REFESTICON već marljivo pripremaju i učenici rasovke škole „Vladislav SL. Ribnikar“, na šta su ponosni i u ovoj obrazovnoj ustanovi, na čijem je čelu Svetlana Pavićević, koja je izrazila zadovoljstvo što je ova škola dio tako priznate regionalne manifestacije.

Poziv učenicima da budu dio ovogodišnjeg REFESTICON-a uputio je i istoričar Boban Šestović, koji je iskazao uvjerenje da će osnovci iz Rasova napisati kavlitetne priče.

On je kazao osnovcima da svoje priče mogu zasnivati i na legendama i mitovima, ali ukazao i na razliku između njih.

„Mit i legenda su povezani, ali mit je nešto što se prenosilo sa koljena na koljeno, nešto što je bila sveta tajna. Dok legendu možemo tretirati kao izmišljenu priču, likovi su stvarno postojali, a mi smo im davali neke natprirodne osobine“, pojasnio je Šestović.

Profesorice maternjeg jezika i književnosti, Biljana Obradović i Olivera Raičević, takođe su ukazale na važnost REFESTICON-a, festivala koji okuplja eminentne književne stvaraoce, a djeci poručile da napišu priču, nacrtaju crtež, pokažu koliko su kreativni i maštoviti i koliko im je fantastika bliska.

Podsjetimo, literarni, likovni i foto konkursi za učenike osnovnih i srednjih škole biće otvoreni do 5. maja, a sve detaljnije informacije o propozicijama učenici mogu pronaći na web portalu www.refesticon.com.

REDAKCIJA RADIJA BIJELO POLJE

Foto i video: Vladimir Jelić

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE