Otvorena izložba posvećena državniku i vojskovođi Klemansou

Izložba posvećena francuskom državniku i vojskovođi Klemansou, pod naslovom ''Klemanso vojskovođa'', u organizaciji  ambasade Francuske i Narodne Biblioteke Bijelo Polje, otvorena je večeras u Centru za kulturu.

Postavka se tiče Klemansoove uloge u Prvom svjetskom ratu, i na 12 panoa svjedoči o najvažnijim i najdramatičnijim trenucima francuske i svjetske istorije u tom periodu.

Otvarajući izložbu prvi savjetnik u Ambasadi Francuske u Crnoj Gori, Loran Gonkalves, kazao je da mu predstavlja čast i zadovoljstvo što večeras u Bijelom Polju predstavlja Francusku ambasadu i institut.

,,Izložba je odraz nove, zajedničke dinamike u kulturnoj saradnji između Službe za saradnju i kulturne aktivnosti pri Francuskoj ambasadi u Podgorici, Francuskog instituta, bjelopoljskog Centra za kulturu i Gradske bibilioteke. Izložbu je pripremila francuska Misija za obilježavanja stogodišnjice Velikog rata, i ona je u cjelosti posvećena ulozi koju je Žorž Klemanso imao za vrijeme Prvog svjetskog rata, od kada je postavljen za predsjednika Savjeta i ministra rata u novembru 1917. do primirja 11. novembra 1918. godine”, naveo je Gonkalves, i najavio produbljivanje saradnje sa Opštinom Bijelo Polje.

Dodaje da u septembru ove godine u Bijelom Polju planiraju organizovanje ,,Jazz festivala", u saradnji sa ambasadom Njemačke u Crnoj Gori.

Izložbu čini 12 tematskih panoa: Integralni rat, Ni izdaja, Ni polu-izdaja, Ja vodim rat, Ka jedinstvenoj komandi, Na frontu sa Čerčilom, Pobornik borbenih vozila avijacije, Proljećni štrajkovi 1918., Klemanso spasava Foša i Petena, Veličanstvenost bijede i sjaj volje, Putovanje u oslobođene oblasti, Primirje, Neznani junak.

Rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović, kazao je da su nakon izložbe na Cetinju preko zajedničkih prijatelji došli do saradnje sa ambasadom Francuske, i otuda bjelopoljska publika ima priliku da vidi panoe i u našem gradu. 

Publika je ovu izložbu imala priliku da pogleda u Podgorici, Nikšiću i na Cetinju, a u bjelopoljskom Centru za kulturu biće izložena do 1. maja. 

Autorka i foto: Eldina Bećirović

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE