Promocijom prvog poetskog djela Dlanovi, Sonje Tomović Šundić, krunisali manifestaciju Noć knjige

Promocijom knjige Dlanovi, autorke Sonje Tomović  Šundić, u Kući Rista Ratkovića, završila se manifestacija Noć knjige, u organizaciji Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije, Nevladinog udruženja Klub kulture, Srednje stručne škole, Nevladine organizacije Akademija društvenih nauka i Lokalnog javnog servisa Radio Bijelo Polje.

Dlanovi su autorkino prvo djelo poezije poslije 15 objavljenih knjiga drugačijeg žanra. Izašlo je iz produkcije novostvorene izdavačke kuće Boka F, iz Podgorice. Za urednicu i recenzentkinju, Nataliju Đaletić, ono predstavlja koloplet tema, promišlanja, događanja.

“Autorkina poetika nas uvodi u nevjerovatna uzbuđenja življenja ovdje i sad. Kada budete čitali poeziju, čitaćete ritam, a ritam jeste suština poezije, čitaćete metar, čitaćete intonaciju, čitaćete posebnu atmosferu, čitaćete nevjerovatan pjesnički senzibilitet koji provijava od prve do posljednje pjesme u ovoj zbirci. To je životvorno postojanje čovjeka u ovom svijetu”, izdvojila je recenzentkinja knjige.

Pjesnički svijet Sonje Tomović zaokružen u poetskoj zbirci Dlanovi je svijet koji podrhtava, vibrira, koleba se između krajnosti, to je svijet koji je u drami iskušenja, vječito, navodi izdavač.

“Mi pripadamo tom trenutku, zato što on ne može bez nas. Hoće li se svijet raspasti, slijedeći obrise beskonačnosti koja izmiče u nebo, ili će se održati, slijedeći ukrštanje sa nama, čime se vraća zemlji, to pripada nama, u mjeri u kojoj nam uopšte može pripasti neki svijet, život, tijelo ili tlo”, riječi su izdavača.  

Sonja Tomović Šundić je filozofkinja, estetičarka, antropološkinja i univerzitetska profesorica. Za Radio Bijelo Polje otkriva da su Dlanovi nastali kao plod višegodišnjeg izučavanja književnosti i filozofije, podsjećajući da je to bila prilika da svoj doživljaj svijeta, emocije i sva ona iskustva koja na drugi način nije mogla, iskaže na ovaj – pjesnički. Dodala je da se djelo sastoji od nekoliko tematskih cjelina - umjetnosti, filozofije, ljubavi i porodice.

“Pjesništvo je među svim ljudskim djelatnostima naročita. Poezija sobom nosi veliku energiju, energiju riječi, koja vibrira višestrukim slojevima. Poruka knjige je vezana za najdublja iskustva života, kako ih i na koji način možemo razumjeti, predočiti drugima i kako ih možemo učiniti nezaboravnim i trajnim”, objasnila je Tomović Šundić.

Filozofkinja je naglasila da pjesma nastaje kao čisto osjećanje te da nema pjesme dok duboko ne osjetimo, ne proživimo neko iskustvo. Onda je pjesma, smatra autorka, ustvari trag tog iskustva, ona mu daje mjeru i bilježi to iskustvo.

“Duboko sam zahvalna na tome što sam i ljude i događaje i iskustva i doživljaje i sve ono što je prošlo kroz moje nerve, kroz moju krv, uspjela da poetski zabilježim. A koliko će to biti snažno zavisiće od toga koliko sam ja uspjela pjesmama da prenesem energiju svojim slušaocima, jer pjesme nema bez te unutrašnje, verbalne energije jezika, bez ritma, bez slike, bez simbola, koji se nekako prosto ovaploćuju na taj način što postoji ta najfinija sinergija između onoga ko govori, između same pjesme i slušaoca”, ispričala je profesorica Tomović Šundić.

Njeni Dlanovi su ospoljeni dio njenih duševnih iskustava, prijemnik, metafora, svjedoče o tome koliko duboko se otiskuje svijet u naše tijelo, duh i um, prokomentarisala je autorka simboliku naslova njene nove knjige.

“Šest poglavlja predstavljaju put od imaginacije vremena do obistinjavanja istine uz izvrsne stihovne reference na Njegoša, Borhesa, Lubardu, El Greka”, zaključila je autorka.

Odlomke je čitao profesor Radoman Čečović, a književno veče je moderirao Rafet Mulić.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MOLIMO VAS DA U SLUČAJU PREUZIMANJA SADRŽAJA SA NAŠEG VEB PORTALA, NAVEDETE RADIO BIJELO KAO IZVOR