Fantastična priča Tihomira Jovanovića “Poslednja luka Drač”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Tihomira Jovanovića “Poslednja luka Drač”, objavljenu u zbirci Knez Vladimir.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Znao sam šta će se desiti a ipak sam otišao. Kosara me je uzalud odvraćala od puta govoreći da ne odlazim u Prespu iako je Vadislav poslao drveni krst na kome se zakleo da mi neće učiniti ništa nažao. Jovan Vladislav nije bio čovek kome se moglo verovati, ali pođoh u Prespu i tu pred Bogorodičinom crkvom, gde htedoh da se pomolim Bogu, videh dva Vladisavljeva vojnika. Za pojasom su im bili mačevi u koricama i videh kako im ruke kreću ka drškama i kako sečiva bljesnuše na suncu.

Nisam mogao da se odbranim, nisam to ni želeo, samo sam se prekstio i uputio nemu molitvu Stvoritelju. Onda sam osetio bol u vratu i „video” telo odvojeno od glave. Krv je liptala a telo kao da još nije bio svesno gubitka glave. Prsti na rukama su se grčili i opružali kao da traže nešto po prašini. Oči se zatvoriše. Kapci se spustiše kao teški baršunasti zastori a ja sam i dalje gledao...

Kada odete „tamo” ne postoji vreme, ali vidite kako ono protiče u onom svetu satkanom od materije.

Sahranjem sam u istoj crkvi pred kojom sam pogubljen, moje telo položeno u sarkofag a ja sve to posmatram i sve što se dešava posle toga. A dešavalo se puno toga u svetu materije i vremena na šta nisam mogao da utičem. Samo da posmatram sve dok za neko delo ne dođe određeni trenutak, koji odredi poredak zvezda na nebu...

Veliki crveni mesec utonuo je u vodu. Morem se prosulo rumenilo. Zapalilo se i u uzburkalo kada su se drevni i zaboravljeni bogovi mora probudili i u dubinama nastavili svoje besmislene ratove.

Posle njih probudiše se i bogovi vetra...

Prelaska iz noći u dan kao da i nije bilo. Ostala je prisutna tama, teški oblaci su prekrili nebo i sunce skrili daleko iza njih. Kao da se preko nebeske kupole prevukao olovni pokrov koji preti da se svakog trena obruši na zemlju. Sa pučine krenuše talasi. Isprva su se valjali lagano a zatim postaše sve žešći i sve viši, razbijajući se o stenje na obali i lomeći oklope školjki i rakova, zahvaćenih njihovim besom, kao nedužne žrtve.

Barke i ribarske brodice u luci su se njihale i trgale užad kojima su bile vezane za molove, kao da su ispletene od paučine.

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Knez%20Vladimir.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-poslednja-luka-drac-tihomir-jovanovic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje