Predstavom „Za tebe, tata“ poručili da je stabilna porodica najvažnija za sreću (video)

„Roditelji čuvajte svoju djecu, djeco čuvajte svoje roditelje“ poruka je predstave „Za tebe, tata“, koja je proglašena za najbolju na 30. smotri dramskog stvaralaštva, održanoj protekle nedjelje u Bijelom Polju.

Mladi glumci, učenici rasovske škole „Vladislav Sl. Ribnikar“,  svojim nevjerovatnim talentom oduševili su sve, a da su bili najbolji vidjelo se po reakcijama publike, koja ih se ispratila aplauzima sa scene, ali i po odluci žirija.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, profesorica maternjeg jezika i književnosti i režiserka predstave, Zagorka Rakonjac, kazala je da je jako ponosna na mlade glumce.

„Zaista nijesam očekivala da će naša predstava biti proglašena za najbolju, naročito što je za mnoge učenike ovo bilo prvo glumačko iskustvo. Međutim, oni su od prvog do poslednjeg minuta držali pažnju publike, dotakli smo njihova srca i to je nama najvažnije“, kazala je Rakonjac.

Predstava „Za tebe, tata“, kakao je pojasnila Rakonjac,  govori o aktulenim društvenim problemima, o raspadu jedne porodice, a obrađuje i problem narkomanije.

„Mislim da je sama tematika predstave u velikoj mjeri uticala na odluku žirija, jer smo na kraju i poručili da je porodica stub društva, te faktor sigurnosti i stabilnosti mladih. Sve ono što smo željeli da kažemo ovom predstavom može stati i u jednu rečenicu „Roditelji čuvajte svoju djecu, djeco čuvajte svoje roditelje“, nadam se da su tu poruku svi pažljivo čuli i da je ni u jednom trenutku neće zaboraviti“, rekla je Rakonjac, koja je i napisala tekst za ovaj pozorišni komad.

Profesorica Rakonjaca kazala je da je u jednom trenutku i razmišljala da se ne prijave za učešće na smotri dramskog stvaralaštva, te da tek sada shvata kakva bi to bila greška.

„Plašila sam da nećemo to uspjeti da odradimo na pravi način, jer je teška i osjetljiva tema. Međutim, kada sam vidjela entuzijazam kod djece, njihovu volju da rade i želju da svoj talenat predstave svima, odlučila sam da im dam tu šansu i evo, nagrade koje smo dobili, najbolji su dokaz da nijesam pogriješila“, istakla je Rakonjac.

Ona je podvukla da pozorište ima veliku ulogu u vaspitanju i edukaciji djece, te da je to ono što je dodatno motiviše da radi sa njima i da kod njih razvija ljubav prema umjetnosti.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu na 30. smotri dramskog stvaralaštva dodijeljena je  Kseniji Gutić, za ulogu kćerke u predstavi ''Za tebe, tata'', a kako je kazala gostujući u emisiji „Start Art“, srećna je zbog nagrade koja je došla kao rezultata napornog rada i truda.

 „Tumačila sam ulogu djevojčice koja rješenje za neke životne problema traži u alkoholu i drogi, jer nema podršku porodice. Zista je bilo teško dočarati taj lik, ali mislim da sam uspjela u tome i da su, što je najvažnije, svi shvatili poruku, a to je da nikada ne smijemo posegnuti za narkoticima“, rekla je talentovana Ksenija.

Iako, kako je ispričala, nije bilo lako emociju prikazati na sceni, nakon više proba i vježbanja uživjela se u svoj lik.

„Uspjela sam da probudim emocije i drugih, mnogi su se rasplakali, a nakon izvođenja predstave došli su da nam čestitaju“, kazala je Ksenija.

Poseban pečat predstavi dali su Erna Adžibulić i Vasilije Knežević. Iako su u predstavi igrali uloge Đavola i Anđela, njihovo partnerstvo je oduševilo žiri.

„Ja sam u prirodi jako povučena  tiha, pa mi je zato bilo teško naći se u ulozi Đavolice. Nekoliko puta sam pomislila i da odustanem, ali profesorica Zagorka mi nije dozvolila, vjerovala je u mene, kada ni ja sama nisam i jako sam joj zahvalna što je uspjela da me ubjedi, jer je divno biti dio jednog ovakvog tima“, kazala je Erna.

Za Vasilija ovo nije prvo glumačko iskustvo, pa je, kako je rekao,uživao na sceni.

„Jedva sam čekao da izađen na scenu, osjećaj je bio predivan. Za mene je pozorište jedno beskrajno igralište, tako da željno iščekujem nove uloge i predstave“, rekao je Vasilije.

Predstavu „Za tebe, tata“, telentovani učenici rasovske škole „Vladislav SL. Ribnikar“ izvešće i na takmičenju u Baru, a kako su kazali, nadaju se dobrom plasmanu.

Reprizu emisije "Start Art"možete slušati na programu Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE