Premijera predstave ,,Persona“ sjutra u Bijelom Polju (video)

Premijera predstave ,,Persona'', Ingmara Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, za koju je po kultnom švedskom filmu, adaptaciju uradila Dragana Tripković, biće izvedena sjutra u bjelopoljskom Centru za kulturu od 20 sati.

Na današnjoj konferenciji za medije, koja je tim povodom organizovana, govorio je producent Edin Jašarović, koji je kazao da je cilj projekta osnažiti publiku.

,,Persona kao projekat je dio jedne platforme saradnje lokalnih ustanova kulture sa sjevera Crne Gore, u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom kulture, i aktivnom teatarskom kompanijom Atak. Oni realizuju projekat sjevernih scena, koji imaju potrebu integracije pozorišne umjetnosti, sa onim što su aktuelne savremene kulturne  prakse i produkcije u pozorištu. Projekat se odvija u dvije faze, pa je sljedeća opština Andrijevica unutar koje realizujemo predstave, i sistemom rotacija sve te predstave gostuju u sjevernim opštinama“, naveo je Jašarović.

Reditelj predstave ,,Persona”, Stevan Bodroža, na današnjoj konferenciji je kazao da se komad bavi ženskom psihom, dušom, nekim prostorom tuge, i kako dodaje, fundamentalnim temama koje je proučavao Bergman.

,,Kultura ne postoji samo u prijestonicama, i velikim gradovima, već je prisutna i van centara, i treba da bude decentralizovana. Zato je meni posebno ideološki drago što učestvujem u ovom projektu, i što smo napravili predstavu visokog umjetničkog standarda upravo u Bijelom Polju. Za mene je Atak jedan prostor slobode u kojem mogu da istražujem, i da posegnem za temama kojih se institucionalne kuće plaše. Mislim da publika uvijek reaguje na dubinu i tačnost obrađivanja nekih tema. Atak je mjesto gdje ja imam slobodu, i uživao sam radeći na predstavi. Najveće uživanje je bilo sarađivati sa Nadom Vukčević i Vanjom Jovićević.“, pojasnio je Bodroža.

Glumica Nada Vukčević, na današnjem pressu kazala je da joj je drago što su, kako ističe, sa nesvakidašnjom dirljivom pričom došli u Bijelo Polje.

,,Nadam se da ćemo naići na razumijevanje kako ženskog, tako i muškog dijela publike. Bilo mi je jako drago da sarađujem sa Stevanom i Vanjom Jovićević. Kultura je pokucala na prava vrata i bilo bi lijepo da saradnja bude nastvaljena i u budućnosti“, jasna je Vukčević.

Srećna jer se kultura budi i na sjeveru, glumica vanja Jopvanović, kazala je da glumac uvjek priželjkuje ulogu kakva je njoj pripala.

 ,,Zato što je slojevita, i ima veliki raspon u kome glumac može pokazati raskoš svog talenta. Ima  mnogo dramskih situacija koji nam dozvoljavaju da budemo drugačiji. Mislim da smo napravili zaista dobru predstavu“, dodala je Jovićević.

,,Komad ,,Persona'' rađen je u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompnije (ATAK), Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo” iz Bijelog Polja, KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice i Grupom za istraživanje i razvoj kulturne politike. Projekat je pomogla Opština Bijelo Polje.

U predstavi igraju Nada Vukčević i Vanja Jovićević.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE