Ramović: Naša misija je da sačuvamo od zaborava stara crnogorska jela (video)

Pripremom tradicionalnih crnogorskih jela u Srednjoj stručnoj školi, okončan je tromjesečni projekat ,,Edukacija o značaju očuvanja lokalne hrane”, koju je realizovala nevladina organizacija “ Kisjele vode” u saradnji sa partnerima.

Gostujući  tim povodom u emisiji “Eko zona” Radija Bijelo Polje, koordinatorka projekta Sabina Ramović kazala je da je projekat realizovan u cilju promovisanja i čuvanja od zaborava  starih, ukusnih jela, a koja su danas rijetko  na crnogorskim trpezama.

Projekat “Edukacija o značaju očuvanja lokalne hrane“ obuhvatao je i aktivnosti koje su u skladu sa svjetskim kampanjama koje “Slow food  international” sprovodi širom svijeta a tiču se klimatskih promjena. Radi se o kampanjama „Jedi lokalno“, „Meni za promjene“ i  „Kuvajmo bolju budućnost“. Osim toga, proslavili  smo i Dan planete Zemlje, 10. decembra, koji  su  i  pristalice slow food-a  obilježile širom svijeta. U okviru kapmanje „Jedi lokalno” organizovali smo za osnovce iz škola „Dušan Korać“ i „Risto Ratković“ posjetu saoskim domaćinstvima u Bistrici i Tomaševu, a povodom Dana majke zemlje, sa članovima Slow food zajednice Bjelasica-Komovi-Prokletije učestvovali  smo na sajmu zdrave hrane  u Podgorici 9. i 10. decembra. Tom prilikom, osim degustacije domaćih proizvoda, dijelili smo propagandni materijal i širili “misiju” o zdavoj hrani i o važnosti konzumiranja lokalne hrane”, istakla je Ramović.

Projekat ,,Edukacija o značaju očuvanja lokalne hrane”, finansijski je podržan od strane Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Auutor: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević