“Draga Jelena Sergejevna” najbolja predstava na 49. Festivalu dramskih amatera Crne Gore

Predstavu “Draga Jelena Sergejevna”, u režiji Filipa Medenice, odabrali za najbolju na 49. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju.

Drugo mjesto pripalo je komadu “Zalutali metak”, reditelja Branka Kovačevića, a treće predstavi “Treće veče”, Dragana Koprivice.

To je jednoglasnom odlukom donio tročlani žiri, predsjednik Blagota Eraković i članovi Božo Koprivica i Mirko Vlahović.

Prvonagrađeni teatralni komad “Draga Jelena Sergejevna”, po tekstu Ljudmile Razumovske, izveli su glumci Društva sociologa Crne Gore i Centra za kulturu Mojkovac.

Reditelj i glumac u predstavi, Filip Medenica, za naš Radio je poručio da se osjeća sjajno. Našao se u dvostrukim zadacima u jednom projektu i uspio u svojoj misiji. 

“Ovo je moje prvo takvo iskustvo i prvi rediteljski poduhvat. U procesu kreiranja toga bilo je fenomenalno, a to su potvrdili žiri i bjelopoljska publika. Peti put se predstavljam ovoj festivalskoj publici i presrećan sam što je naša predstava osvojilo prvo mjesto”, istakao je reditelj i glumac komada “Draga Jelena Sergejevna”, dodajući da ova tradicionalna manifestacija napreduje iz godine u godinu. Prvonagrađena predstava je osvojila titulu i za najbolju scenografiju.

Da najstariji festival u Crnoj Gori kontinuirano postoji 50 godina, ukazao je reditelj Blagota Eraković, jedan od njegovih utemeljivača, na dodjeli nagrada, podsjećajući da je od osnivača ove tradicionalne manifestacije, on jedini živ.

Prisjetio se da je FDACG nastao 1969. godine u Budvi, organizovanjem seminara za vođe dramskih grupa. Prve predstave odigrali su u Nikšiću, da bi kasnije FDA preuzelo Bijelo Polje, i, kako ističe reditelj, 45 godina ga časno opslužuje.

„Pozorište je umjetnost najbliža čovjeku i nema svetije umjetnosti nego sebe pokazati u ulozi nekog drugog, odnosno iskazati tuđa osjećanja. Znamo da riječ amater znači onaj koji se bavi nečim iz ljubavi, a ne profesionalno. Zato se po pitanju amaterizma mora nešto pod hitno uraditi“, istakao je reditelj, dodajući da ovaj Festival ima ogromno značenje jer nikada nije popustio u kvalitetu.

Analizirajući pozorište kao iskrenu umjetnost za svakoga, Eraković je nagrađenima čestitao na uspjehu, a publiku pozvao da i dalje prati Festival, uživa u teatru.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Branko Kovačević za “Zalutali metak”, dok je nagradu za najbolji dramski tekst i kostim dobio Dragan Koprivica za “Treće veče”.

Za najbolji originalan rediteljski rukopis i scensko istraživanje i proglasili su Đorđija Tatića u komadu “One su htjele nešto sasvim lično”, a najbolji eksperimentalni pristup napravio je Sejfo Seferović u “Suštini prevare”. Najbolja muška i ženska uloga pripala je Đorđu Grujiću i Biljani Radović.

Ružica Vasić sa predstavom “Igre istine” dobila je nagradu za autorski projekat, dok su nagradu za partnerstvo u igri osvojili Predrag Peđa Vukojević i Slađana Slađa Bubanja.

Najbolja produkcija pripala je Bjelopoljskom pozorištu za “Gospodsku krv”, a najbolja muzika u istoimenoj predstavi Zamiru Cirikoviću.

Dobitnici nagrade za najboljeg mladog glumca su Dušan Liješević – “Igra istine” i Semir Mekić – “Dr”.

Andrijana Žolja Bošković osvojila je prvu nagradu za glumačku bravura iz teatralnog komada “Treće veče”, dok je Novica Medenica – “Draga Jelena Sergejevna” dobio nagradu za bravuru.

Za najbolju mušku i žensku epizodu proglasili su Miodraga Rakonjca i Nadu Pavićević - “Gospodska krv”.

Organizator 49. Festivala dramskih amatera Crne Gore je Javna ustanova Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“.

Bijelo Polje je bilo domaćin 11 pozorišnih ansanbala iz Bara, Budve, Podgorice, Nikšića, Berana, Mojkovca i našeg grada.

Pokrovitelji 49. Festivala dramskih amatera Crne Gore su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Autorka i foto: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE