Održana javna rasprava o planu zaštite životne sredine - zagađene rijeke najveći problem

Centralna javna rasprava o Nacrtu Lokalnog plana zaštite životne sredine Bijelog Polja za period 2019-2023, održana je danas u skupštinskoj sali.

Kako je saopšteno, ovim dokumnetom predviđen je set mjera koje se odnose na očuvanje životne sredine, a koje imaju za cilj da unaprijede stanje u ovoj oblasti.

Tokom prezentacije Lokalnog plana zaštite životne sredine Bijelog Polja, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, istakao je da  je životna sredina prilično očuvana, ali da najveći problem predstavljaju zagađene rijeke.

“Svot analiza prednosti i mana, koju smo radili tokom izrade ovog dokumenta, pokazala je da je životna sredina u Bijelom Polju i dalje prilično zdrava i očuvana, ali imamo određene izvore zagađivanja, koje smo prepoznali i unijeli u ovaj plan. Najviše su ugrožene naše rijeke, rječni tokovi, tako da smo planom predvidjeli mjere kako bi se to stanje prevazišlo, a očekujemo da se izgradnjom kolektora ono dodatno poboljša. Takođe, imamo i set mjera koje se odnose na očuvanje zemljišta i vazduha, kao i na problem globalnog zagrijavanja”, saopštio je Ćorović.

On je istakao da su ovim dokumentom definisali i prednosti Bijelog Polja.

“Naša opština ima veliki potencijal za razvoj turizma, naša životna sredina i sve ono što je krasi može da se valorizuje i ta bogatstva moramo  više da koristimo, a upravo ovaj plan zaštite trasira taj put”, poručio je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Ćorović je napomenuo i da je Lokalni plan zaštite životne sredine urađen u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

“Mi smo kalo lokalna uprava bili dužni da izradimo ovaj dokument, a nakon ove centralne javne rasprave sagladećamo sve komentare, sugestije i kritike, a one opravdane uvrstiti u plan “, dodao je on.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj očekuje da se Nacrtu Lokalnog plana zaštite životne sredine Bijelog Polja za period 2019-2023 brzo nađe u lokalnom parlamentu.

“Nakon javne rasprave, ovaj nacrt će u formi prijedloga biti dat Ministarstvu održivog razvoja i turizma na saglasnost, a zatim će se u lokalnom parlamentu odbornici izjasniti o planu”, rekao je Ćorović.

On je poručio da će usvajanjem Lokalnog plana zaštite životne sredine Bijelog Polja biti zaokružen normativni okvir za ovu oblast.

“Već imamo Lokalni plan zaštite biodiverziteta i Lokalni plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, tako da se nadamo da ćemo do 2023. Kada se očekuje završetak aktivnosi predviđenih ovim novim planom,   imati mnogo zdraviju životnu sredinu”, zaključio je Ćorović.

Pored Ćorovića, radnu grupu za izradu ovog dokumenta činili su Miloje Šundić, Dušan Bugarin, Jasmina Madžgalj, Tomislav Tomović, Nebojša Rovčanin, Danijela Veličković i Dejan Zejak.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE