13. White Filed Jazz Festival: Promovisana knjiga „Brajan Džons i njegov bend“

U okviru 13. White Field Jazz Festivala večeras je u Kući Rista Ratkovića održana promocija knjige „Brajan Džons i njegov bend“, autorke Tanje Bakić.

Knjiga o jednom od osnivača grupe Roling Stons nastala je 50 godina nakon njegove smrti.

Govoreći o rok and roll muzici, Brajanu Džonsu i Roling stonsima kao pionirima tog muzičkog pravca bubnjar Dragoljub Đuričković je kazao da danas ne bi bilo demokratije da nije bilo rok and roll-a te da je lako bilo slijediti taj muzički pravac kada su Stonsi, Bitlsi i ostali bendovi šezdesetih stvarali novi pravac i melodije koje su i danas slušaju.

„Lako je svima nama svirati rok and roll kada imamo Stonse, kada odu Stonsi sve će biti drugačije", kazao je Đuričković. On je kazao da se rok and roll pojavio kod generacije koja je rođena nakon pobjede nad fašizmom, te da je ta buntovnost izraz potrebe za duhovnom slobodom, a Džons bio prototip londonskog momka, buntovnog više od drugih.

„Uvijek se na rok and roll gledalo kao na buntovnu muziku i nije bila baš popularna kod političara zato što je svojim porukama i dizanjem glasa davao neke nove smjernice i opkupljao je ljude oko nečega što je bilo apsolutno napredno“, kazao je Đuričković.

On se zahvalio autorki zato što izučava muziku koja, kako je kazao, sve više pada u zaborav.

„Zahvalio bih se Tanji što istražuje i izučava ovaj pravac, a samim tim omogućava nam da znamo na šta se naslanjamo“, kazao je Đuričković.

Autorka Tanja Bakić je kazala da se u knjizi nije bavila teorijama zavjere oko smrti Brajana Džonsa već je fokus stavljen na ono što je on ostavio iza sebe.

Bakić je takođe kazala da se istraživanjem života i rada Brajana Džonsa bavila oko pet godina te da su itraživanja potkrijepljena njenim autentičnim fotografijama koje je snimala od Londona, Nju Jorka do Maroka.

„Ima dosta tema koje knjiga obuhvata od muzike i tehnologije u to doba, govorim o inženjerima zvuka koliko su bili bitni, o tome koliko je Džons bio genijalan kada uđe u studio i šta je sve mogao da napravi sa zvukom“, istakla je autorka.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Dalibor Rakočević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE