Bijelo Polje razvijati kao kulturnu i edukativnu destinaciju

Bijelo Polje se već sada prepoznaje kao kulturna destinacija u regionu i Evropi, ali postoji ozbiljan prostor da se profiliše i kao edukativna destinacija, ali i turistička, poručio je danas Senad Gačević, profesor Muzičke akademije na Cetinju, na javnoj debati „Afirmacija mladih umjetnika i destinacija“.

Naime,  okviru 13. White Filed Jazz Festivala danas je u Kući Rista Ratkovića održana debata, na kojoj se diskutovalo o mogućnostima kvalitetnije afirmacije umjetnika, naročito mladih, ali napravljen je i osvrt na  afirmaciju destinacije,  prije svega sjevera  Crne Gore, gdje je izgradnja imidža destinacija mnogo teža, nego kada je riječ o obali.

Profesor Muzičke akademije na Cetinju, Senad Gačević, koji je i umjetnčki direktor White Filed Jazz Festivala, kazao je i da je najbolji način za afirmaciju mladih umjetnika njihov izlazak na međunarodnu scenu.

„Jer tek tada možemo da vidimo da li je zaista riječ o velikom umjetniku, ili ne“, kazao je Gačević.

On je istako i da prije afirmacije, mladi umjetnici prvenstveno moraju da razmišljaju o tome da dobiju najbolja moguća znanja.

„Jer mislim da se u poslednjoj deceniji mnogo rano počinje razgovarati sa  mladim umjetnicma o afirmaciji, prije nego što su u bar nekoj mjeri zaokruženi. Takođe, još jedan važan aspekat, koji takođe mora da prethodi afirmaciji,  jeste permanentno usavršavenje, jer svak umjetnik mora raditi na sebi i po završetku formalnog školavanja“, podvukao je profesor Gačević.

Ipak, odgovronost za afirmaciju mladih umjetnika, leži i na lokalnoj upravi, koja to sebi mora postaviti kao jedan od prioriteta, smatra Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo -Ministarstva kulture Crne Gore.

„Afirmacija mladih umjetnika i destinacija predstavlja izazovno pitanje i jednu veliku obavezu, koja se mora naći prije svega pred lokalnom samopuravom, a kasnije i na drugim nivoima, pa i na državnom“, kazala je Milić.

Ona je istakla da Ministarstvo kulture kroz svoja strateška dokumneta i legislativu ima među načelima i prioritetima razvoja kulture kao važan segment upravo i kulturu mladih, njihove potrebe u kulturi, razvoj kulture za mlade i angažman mladih  umjetnika.

„Ali ne može samo Ministasrtvo kulture ili država Crne Gora da budu nosioci tih aktivnosti, jer to mora biti prije svega lokalni nivo, u partnerstvu sa državnim organima“, dodala je Milić.

Kako je navela, iako Ministarstvo kulture ima svoje linije podrške mladom i kreativnom kadru u Crnoj Gori, za cjelovitiji doprinos razvoju i afirmaciji kulture mladih neophodno je da to na lokalnom nivou bude prepoznato kao prioritet.

„A mislim da se to najbolje može postići  jednom strategijom razvoja koja mora biti posvećena kulturi i mladima. A iako je  to zakonska obaveza, od svih opština donijele su samo četiri i to Danilovgrad, Podgorica, Kotor i Tivat“, napomenula je Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo -Ministarstva kulture Crne Gore.

Da Bijelo Polje ima veliki potencijal za dalji razvoj kulture, promociju mladih talentovanih ljudi, smatra i prof. dr Mirjana Kovačević, koja je i vodila debatu.

Ona je istakla da se danas rijetko govori o kulturi, o vrijednostima koje smo nekada njegovali, te da je upravo iz toga razloga značaj ove tribine još veći.

„Bijelo Polje ima ogroman potencijal, koji nije dovoljno iskorišten, ali se nadam da će se to promijeniti. Imate mnogo talentovanih ljudi, pisaca, slikara, ljudi koji se bave kulturom, koji o tome pričaju, koji promovišu svoj grad, a i JU Ratkovićeve večeri poezije zaista ulaže veliki trud kako bi afirmisala, ne samo mlade i talentovane umjetnike, već i Bijelo Polje kao kulturni centar sjevera Crne Gore“, kazala je danas prof. dr Kovačević.

Kovačević je ukazala i na važnost razvijanja kreativnih industrija.

„Jer bez obzira što je riječ o džez festivalu i visokoj, eltinoj kulturi, kreativne industrije su te koje bi trebalo da dopunjavanjem takvog vida kulture još više ga približe široj publici“, dodala je ona.

Uputila je i savjet mladima, ističući da je umjetnost danas jako teško „prodati“.

„Mladi moraju da budu uporni, da traže podršku, da se umrežavaju, da se povezuju sa kolegama u zemlji i regionu, da rade projekte, da se predstavljaju, da kroz svoj aktivizam čine vidljivom svoju profesiju“, istakla prof. dr Mirjana Kovačević.

Pored Gačevića, Milić, kao i Kovačević, u današnoj javnoj debati učestvovali su Abaz Dizdarević, likovni umjetnik i predsednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Natalia Fialka, otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Dragoljub Đuriĉić, muzičar, Tanja Bakić, književnica, Kemal Musić, književnik i Vanja Kovačević, novinar RTCG.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE