"Poezija nam ogoljava dušu"

Promocije knjige “Moja crvena“ Lejle Kašić održana je večeras u kući Rista Ratkovića. 


“U poeziji smo to što jesmo, tako nam divno ogoljava dušu i uči da volimo svoju golotinju. Desiće se samo kada ona to bude željela“, kazala je Kašić.
Navela je da je knjiga dobrim dijelom autobiografska, da nije lična,  ali je životna te da opisuje životne situacije u kojima se svako može naći.


“I ako pišem mahom ljubavnu poeziju to nije ona poezija o cvijeću i proljeću,  jer ne opisujem samo ono uzvišeno stanje o ljubavi već opisujem sve emocije na toj skali, na toj ljestvici emocija koje osoba može doživjeti u svojoj, volim da kažem mladosti jer su pjesme obavijene tom mladalačkom energijom” istakla je Kašić.


“Moja Crvena je sinteza mog rada prethodnih godina ali i svega onoga što prati jednu ženu u njenim dvadesetim godinama. Kroz pjesme se protežu motivi religije, mitova, mladosti, ljubavi, prevara, strasti, smrti, gubitka, boli – svega onoga što zapravo prati život. Pozicioniram ženu na jedan drugačiji način, na kakav nismo navikli da je srećemo u poeziji koja nas okružuje, tako da se osjeća jaka ženska energija i jedna slobodna, samosvjesna žena koja se ne libi da osjeća, da nešto hoće, da nešto neće. Koja je, priznajem, ponekad surova, ali isto tako nježna, koja može sve, ali ne mora ništa. Čini mi se da je takva žena potrebna našem, u patrijarhatu ogrezlom, društvu, jer žena je čovjek isto koliko muškarac “ pojasnila je autorka.

Autor i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE