Obilježavanjem 13.jula čuvamo univerzalne civilizacijske vrijednosti (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima danas je u Bijelom Polju obilježen Dan državnosti Crne Gore, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.
Čestitajući Dan državnosti predsjednik opštine Petar Smolović je istakao važnost oba događaja  koja su  pokrenula državnu samosvjesnost koja je kulminirala 21. maja 2006. godine, kada je odlukom o nezavisnosti na pravi način ispoštovano požrtvovanje naših predaka u ostvarenju vjekovnog sna o uzvišenoj slobodi.

Smolović je kazao da je velika odgovornost na građanima Crne Gore da prepoznaju svoju ulogu u očuvanju mira i stabilnosti kroz permanentni doprinos u svim vidovima angažovanjakao i uloženo povjerenje u političke i ekonomske aktivnosti koje kreira vladajuća koalicija
“Ravnopravan status u NATO savezu, izvjesno članstvo u Evropskoj uniji I benefiti sa vidnim ekonomskim pokazateljima, siguran su dokaz da smo, u ime naših građana, donijeli kvalitetan izbor, racionalan politički pravac i na dobrom smo putu ka ostvarenju ekonomskog  prosperiteta. Srećan nam Dan državnosti sa nadom i čvrstim uvjerenjem da će svaki naredni biti proslavljan u zadovoljstvu i uspješnosti kako dolikuje našem duhu i važnosti doprinosa miru i stabilnosti evropske zajednice", naveo je predsjednik.
 

U ime UBNOR-a i antifašista prisutne je pozdravio dr Rajko Stevović koji je kazao da značaj  13. jula,  zbog ideja i vrijednosti koje promoviše i čuva, slobodarstva i antifašizma, ne blijedi- već postaje sjajniji.
 
 
„Njegova trajnost proizilazi iz činjenice da je to bila odbrana ne samo nacionalnih već univerzalnih civilizacijskih vrijednosti", istakao je Stevović.
Predsjednik OBNOR-a, Mirko Stanić je podsjetio da je oko 50.000 crnogorskih boraca i civila ugradilo svoje živote u slobodu.
 

"Iz plamena 13. jula uzdigla se nova evropska Crna Gora, prvo u sastavu zajedničke države jugoslovenskih naroda, a danas samostalna, koja hrli dostignućima u svim oblastima", kazao je Stanić.
 

Vijence na Spomenik palim borcima pored članova UBNOR-a , OBNOR-a i predstavnika političkih partija , položili su i gosti iz Organizacija NOR-a iz Prijepolja, Pirota, Knjaževca , Bele Palanke i Beograda.
 
AUTOR: Vanja Šabanović
FOTO I VIDEO: Vladimir Jelić
 
 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE