ANKETA- Promjene vremena negativno utiču na zdravlje, ali i na raspoloženje

Ljetnje vrućine, ali i temperaturne razlike koje su osjetne poslednjih nekoliko dana, loše utiču na zdravlje sugrađana, o čemu govori podatak da je za samo tri dana ljekarsku pomoć zatražilo njih skoro 200 i to najviše srčanih i bolesnika sa opstruktivnim bolestima pluća, a nije zanemarljiv ni broj onih koji su se ljekarima obratili zbog ujedan pčela i drugih insekata.

Ljekari savjetuju izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i redovno korišćenje propisane terapije, a građani kažu da je jako teško prilagoditi se.

Jedan od anketiranih ističe da “spas” od vrućina i “teškog” vremena traži u zdravim vitaminskim pićima, jačajući tako imunitet.

“Ovakvo vrijeme utiče na zdravlje i zdravih i bolesnih, posebno je nezgodno za ljude sa povišenim krvnim pritiskom, a dosta utiče i na raspoloženje. Mislim da treba da pijemo što više tečnosti kako bi pojačali imunitet kada se dešavaju ovakve oscilacije u vremenu”.

Starije osobe, kako kaže jedan od sugrađanina, najugorženije su.

“S obzirom da često dolazi do oscilacija u vremenu, mislim da to nije dobro za zdravlje ljudi, pogotovo ovdje na sjeveru, kada su nagle oscilacije. Prvo visoke temperature, a onda za kratak vremenski interval dolazi do jako niskih  temperatura. To svakako utiče na organizam, pogotovu starije osobe, koje moraju dodatno da povedu više računa o svom zdravlju, da se čuvaju, vode računa o ishrani i da piju više tečnosti”.

Neki su se požalili i na veliku vlagu.

“Mnogo je teško vrijeme, vlaga je velika, čim ugrije sunce dolazi do isparavanja i promjena u kompletnom organizmu. Teško je izdržati, ali se mora”, navodi anketirani.

Oni dobrog zdravstvenog stanja se i ne žale previše.

“Srčani bolesnici teško podnose ovo vrijeme, a zdravijim osobama ipak ne pada toliko teško”.

ANKETA

Autor: Bojan Šutović

Anketu pripremio: Bojan Šutović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE