U razvoj sjevera lani uloženo 340 miliona eura, trenutno aktivno 50 gradilišta

U razvoj sjevera prošle godine je uloženo 340 miliona eura, odnosno, oko 45 procenata od ukupno uloženih sredstava na nivou Crne Gore.

Plan je da se u ovoj godini uloži oko 90 miliona više, tj. 430 miliona eura, kazao je premijer Duško Marković.

Odgovarajući na premijerskom satu na pitanje poslanika Ervina Ibrahimovića

"Da li je Vlada planirala konkretne mjere u cilju unapređenja kvaliteta pružanja usluga i efikasnijeg ostvarivanja prava građana iz gradova sjevera Crne Gore", premijer je odgovorio da ne prođe  dan a da sa svojim saradnicima ne razgovara o razvoju sjevera.

“Čini mi se da nema ni sektorske politike koja sa posebnom pažnjom ne tretira ovo pitanje. Samo na današnji dan, na sjeveru imamo pedeset aktivnih gradilišta. U Bijelom Polju u toku su radovi na izgradnji škole „Dušan Korać“ ukupne vrijednosti 5,5 milona eura, u Rožajama se gradi dječji vrtić vrijedan preko 1,5 milion, u Rožajama, Gusinju i Beranama u toku su radovi na izgradnji gradskih pijaca vrijednosti preko 2,5 milona eura, dok se  u Andrijevici  podiže „Kuća voća“. Grade se sportski tereni u Šavniku i Rožajama, rekonstruišu se i grade novi vodovodi u Andrijevici, Rožajama i dalje širom sjevera, u Plavu je u toku izgradnja  gradskog trga, u Beranama se privodi kraju izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrijednog oko 12,5 milona eura, a uskoro će početi radovi na izgradnji sportske sale gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, vrtića u Pljevljima, i drugih objekata”, podsjetio je Marković.

Kada je u pitanju poljoprivreda, važno je istaći da je od ukupno realizovanog Agrobudžeta, u prošloj godini preko 50 odsto sredstava bespovratne podrške usmjereno prema sjeveru, a resorno ministarstvo ima svoje kancelarije u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću i Pljevljima.

U saradnji sa opštinama formirani su agrobiznis centri u Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Kolašinu, Mojkovcu i Petnjici, istakao je predsjednik Vlade, naglašavajući da se svakodnevno radi i na  unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite građana, a ulaže se i u kulturu i sport.

“Tako je u tehnološko i infrastrukturno osavremenjavanje zdravstvenih objekata na sjeveru Crne Gore u prethodne dvije godine uloženo preko tri miliona eura. Uporedo sa tim, u sjevernim opštinama odobreno je 49 specijalizacija i 5 užih specijalizacija.

Za različite programe podrške razvoju kulture na sjeveru iz državnog budžeta godišnje se izdvaja  oko pola miliona eura, a u cilju efikasnijeg očuvanja bogatog kulturnog potencijala, Uprava za zaštitu kulturnih dobara formirala je i svoju kancelariju na sjeveru. Kako je i sport važan segment društvenog razvoja, moramo se saglasiti da su rezultati najmlađeg vladinog resora itekako vidljivi.

U prilog tome govore izgrađene i obnovljene sale i tereni u Pljevljima, Mojkovcu, Plužinama, Žabljaku, Rožajama, Andrijevici, Petnjici, Šavniku i Bijelom Polju,u koje je uloženo blizu 400.000 eura. Ministarstvo sporta i mladih je podržalo konstituisanje i funkcionisanje novih omladinskih klubova u Beranama, Pljevljima i Mojkovcu.

Takođe je uspostavljen i servis “Evropska omladinska kartica”, koji obezbjeđuje 60.000 povlastica za mlade u 37 zemalja Evrope. Ovu karticu posredstvom Ministarstva dobilo je 1500 mladih ljudi sa sjevera Crne Gore”, istakao je Marković.

Marković je takođe kazao da je novim Zakonom o finansiranju lokalne samouprave procenat ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica opštinama na sjeveru sa 12 povećan na 50 odsto.

 Za opštine koje imaju ispod 3.000 stanovnika ovaj procenat povećan je na 70 odsto, pa će po tom  osnovu, opštine na sjeveru godišnje imati veće prihode za oko 10 miliona eura.

“Tako će prihodi Opštine Pljevlja biti veći za 2,2 miliona eura, Bijelog Polja za 2 miliona eura, Berana za 1,6 miliona, Rožaja za 700.000, a Mojkovca za 600.000 eura. Stvorili smo, dakle, osnov za podizanje ukupnih kapaciteta opština i organizovanje boljih i efikasnijih servisa za pružanje usluga građanima”, naglasio je Marković.

Izvor: Sajt Opštine Bijelo Polje