Crnogorski 3x3 karavan stiže u Bijelo Polje, sve je spremno za početak basket turnira (video)

Nakon Rožaja i Bara, FIBA 3x3 basket turnir će se treću godinu zaredom organizovati i u Bijelom Polju i to već u petak i subotu, a do sada je svoje učešće potvrdilo oko 15 ekipa, saopštio je direktor JU Centar za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

JU Centar za sport i rekreaciju i Opština Bijelo Polje zajedno sa Košarkaškim savezom Crne Gore organizuju basekt turnir po FIBA pravilima, a kako je gostujući u emisiji “Aktuelno” kazao Maslovarić, sve je spremno za početak ovog sportskog takmičenja.

“Imamo sve neophodne uslove za organizaciju basket turnira, što smo dokazali i prethodne dvije godine. S obzirom da je ovo i zvanična basket liga Crne Gore, veliki dio odgovornosti preuzeo je i Košarkaški savez, tako da ne sumnjamo da će i ovaj turnir proteći sjajno”, kazao je Maslovarić.

On je rekao da basket ima dugu tradiciju u Bijelom Polju, da se  već 20 godina igra u našem gradu, te da je  3x3 basket turnir samo nastavak onoga koji je ranije organizovan.

“Imali smo taj noćni turnir, koji je trajao po nedjeju dana i koji je bio jako uspješan i masovan. Ali sada se igra po novim pravilima, tako da basket, koji je  prepoznat od Međunarodnog olimpijskog komiteta kao sport koji će biti na sledećim Olimpijskim igrama u Tokiju, dolazi na velika vrata i kod nas. Znamo da je Crna Gora košarkaška nacija i mislim da ćemo imati šta da pružimo i Evropi i svijetu”, naveo je direktor JU Centar za sport i rekreaciju.

Maslovarić je istakao i da će svi igrači, u skladu sa učinkom, dobiti i bodove na FIBA 3x3 svjetskoj rang listi.

“Učešćem na ovom turniru mogu steći uslove za igranje i nekih međunarodnih turnira, a ukoliko budu uspješni mogu  aplicirati i za reprezentaciju , jer će se naša selekcija kroz kvalifikaciije boriti i za odlazak na Olimpijske igre”, naveo je on.

S obzirom da je nedavno stupio na dužnost direktora JU Centar za sport i rekreaciju, Maslovarić je rekao da je priveligija i čast biti na toj funkciji, ali ujedno i velika odgovornnost, a istakao je da je jedan od osnovnih ciljeva koji će pratiti aktivnosti u 2019. godini omasovljavanje i promocija sporta.

On je naglasio i da se od početka obavljana dužnosti vršioca direktora u svom radu oslanjao na Strategiju razvoja sporta za period 2018-21 godina, koja definiše postojeće stanje sporta kao i smjerove unapeđenja sporta.

“Tokom prethodnih šest mjeseci uspjeli smo da određene probleme učinimo vidljivijim, da pokrenemo neka pitanja, kako bi pristupili njihovom rješavanju i samim tim dali doprinos razvoju bjelopoljskog sporta”, rekao je Maslovarić.

Direktor JU Centar za sport i rekreaciju je napomenuo da je jula prošle gdoine na snagu stupio i novi Zakon o sportu, te da je od tada pa do danas oko deset klubova uspjelo da svoje akte uskladi sa novim zakonom, te da je 95 % sportskih organizacija iz Bijelog Polja započelo taj postupak.

“Svoje akte je do sada uspjelo da uskladi oko deset klubova, dok su ostali i dalje u postupku usklađivanja. Međutim, mi nijesmo dozvolili da to negativno utiče na razvoj sporta u Bijelom Polju”, kazao je Malovarić.

On je istakao da veliku podršku pruža Opština Bijelo Polje, te da se svake godine oko 4 ili 5 % odsto budžeta izdavaja za sport, te da je to podatak kojim se malo koja opština u Crnoj Gori može pohvaliti.

“Zaista sam veoma zadovoljan, i kao sportista, kao bivši sportski radnik, ali  i sada kao direktor. Važno je I to što je Opština konsolidovala svoje finansije, tako da nema kašnjenja, već se sva sredstva isplaćuju planiranom dinamikom. Zato i imamo dobre rezultate, ekipe koje se takmiče u prvoj ligi, sjajne sportsiste i zajednički ćemo nastaviti da radimo na razvoju sporta i da iznova dokazujemo da Bijelo Polje jeste grad sporta”, rekao je direktor JU Centar za sport i rekreaciju.

Maslovarić je kazao da se radi i na unapređenju sportske infrastrukture, koja je jedan od preduslova za profesionalno bavljenje sportom. Podsjetio je i da su neke školske sportske sale rekonstruisane, te da je u planu uređenje i preostalih.

“Školski sport je segment kojem ćemo se posebno posvetiti u narednom periodu, jer je to  jedan od najvećih problema sporta i jednostavno moramo svi kao društvo dati podršku školskom sportu”, rekao je Maslovarić.

Takođe, kako je saopštio danas, završen je i tender za nabavku rekvizita za sportsku teretanu koja će biti otvorena u SC “Nikoljac”.

“Potpisali smo ugovor za dobavljačem  i očekujemo da  u narednih petnaest dana bude isporučena oprema”, rekao je Maslovarić, ističući da će teretana biti namijenjena svim sportskim kolektivima.

Maslovarić je uvjeren i da bi se dobijanjem organizacije MOSI ubrzali infrastukturni projekti.

“Dobili smo saglasnost SO Bijelo Polje za kandidaturu za organizaciju MOSI 2021. Godine. Nadamo se da ćemo dobiti i organizaciju i siguran sam da bi to bile najbolje organizovane Međuopštinske omladinske sportske igre”, podvukao je on.

Kako je najavio, JU Centar za sport i rekreaciju već od narednog vikenda pokreće Školu kajaka, a za avgust je planiran memorijalni turnir u malom fudbalu “Vaso-Šaban-Momo”.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović                                                                          

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE