Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sankcionisali 29 vozača, 9 lišili slobode (video i anketa)

Službenici Uprave policije Centra bezbjednosti Bijelo Polje u prethodnih  12 dana zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključili i sankcionisali 29 vozača, a devet lišili slobode i procesuirali nadležnom sudu, saopštio je danas komandir Centra bezbjednosti Bijelo Polje, Danko Gogić.

Naime, u toku je nacionalna kampanja „Kad pijem, ne vozim“, koja je pokrenuta sa ciljem da u narednom periodu bude još manje saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama i teškim tjelesnim povredama, koje uzrokuju vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Kako je Gogić sopštio, kontrole su pojačane na svim magistralnim i regionalnim putevima, a službenici Saobraćajne policije dužni su da postupaju shodno akciji „Kad pijem, ne vozim“.

„Akcija je preventivnog i represivnog karaktera, tako da prilikom kontrole vozača i vozila dijelimo osvježivače vazduha za vozila koje je uradila Pivara Trebjesa, sa porukom kampanje „Kad pijem ne vozim“, kako bi ih stalno podsjećali na rizike koje sa sobom nosi upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Sa druge strane, ukoliko se vozači zatkenu da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, protiv njih se podnose prekršajne prijave i procesuiraju se nadležnom Sudu za prekšaje  u Bijelom Polju“, istakao je komandir Centra bezbjednosti Bijelo Polje, Danko Gogić.

On je naveo da je shodno Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju dozvoljeno do 0,3 promila alkohola u organizmu.

„Od 0,3 do 0,5 pišu se prekršajni nalozi, preko 0,5 prekšrajne prijave, a ukoliko lice ima  više od jednog promila alkohola u organizmu  lišava se sloode i procesuira po skraćenom postupku“, pojasnio je Gogić, napominjući da mladi do 24 godine ne smiju uopšte imati alkohola u organizmu.

Kako je podsjetio, u prvih šest mjeseci tokom redovnih kontrola službenici Centra bezbjednosti su zatekli i procesuirali 360 lica zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Kampanja „Kad pijem, ne vozim“ počela je 10. avgusta, a trajaće do 31. septembra ove godine.

Šta vozači misle o ovoj kampanji, poslušajte u ANKETI

 

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE