Novi studijski programi u cilju razvoja lokalne industrije (video)

Predsjednik Opštine Petar Smolović razgovarao je danas sa predsjednikom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duškom Bjelicom, rektorom prof. dr Danilom Nikolićem, kao i grupom dekana, o mogućnostima otvaranja novih studijskih programa u Bijelom Polju.

S obzirom da je jedan od prioriteta  Vlade dalji razvoj sjevera Crne Gore, Univeritet Crne Gore će dati doprinos toj ideji kroz otvaranje novih studijskih programa, poručeno je na današnjem sastanku.

Tom prilikom predsjednik Opštine, Petar Smolović, istakao je da su Bijelom Polju potrebni novi studijski programi, koji će pratiti razvoj privrede i koji su neophodni za dalje funkcionisanje i napredak našeg grada.

“Uzimajući u obzir kapitalne projekte, Đalovića pećinu i Bjelasicu, razvoj biznis zona, smatramo da nam treba još jedan studijski program, koji će biti kombinacija  elektrotehnike, mašinstva i informatike. Danas smo od predsjednika Upravnog odbora UCG, rektora, kao i dekana,  dobili uvjeranja da će se uskoro završiti Strategija tog studijskog programa, da će pokušati da ga usvoje, tako da Bijelo Polje dobija još jedan državni fakultet, veoma kvalitetan i moderan, kakav postoji u  Evropi i zahvaljući kojem ćemo dobiti kvalitene stručnjake koji će odmah moći u privredi da dobiju posao”, kazao je danas prvi čovjek bjelopoljske opštine.

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilo Nikolić, rekao je da je dosadašnje iskustvo sa bjelopoljskom opštinom i  studijskim programima, koji se ovdje realizuju,  jako pozitivno, te da se nada da će i novi studijski programi biti prihvaćeni kao ovi postojeći.

“Danas smo razmatrali mogućnost otvaranja tehničko-tehnološkog studijskog programa, a generalna nam je ideja da otvorimo program za održavanje elektro i mašinskih sistema, koji je potreban i Bijelom Polju I sjeveru Crne Gore”, rekao je prof. dr Nikolić.

Elektro-tehnički fakultet kao dio UCG smatra svojom obavezom da doprinese razvoju sjevera Crne Gore i učniće sve sa akademskog, stručnog i naučnog apsekta da što više omladine ovdje ostane, kako bi doprinijeli napretku svog grada  i cijele države, poručio je danas dekan tog fakulteta prof. dr Saša Mujović.

“U saradnji sa kolegama sa Mašinskog fakulteta mi ćemo najvjerovatnije organizovati studijski program koji predstavlja sublimaciju elektro-tehnike, mašinstva, informaciono-komunikacionih tehnlogija, nastojaćemo da što bolje iskoristimo privredne i prirodne potencijale sjevera CG, a opet sve u cilju što ravnomjernijeg razvoja  Crne Gore.  Zaista smo naišli na ispruženu ruku predsjednika Opštine , koji je obećao da će  Bijelo Polje biti  naš iskren i otvoren partner i radujemo se toj saradnji”, kazao je Mujović.

Dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Igor Vukašinović, takođe je potvrdio da postoji velika potreba lokalne industrije i zajednice za  profilom stručnjaka – mašinskih inženjera.

“Školovaćemo ljude za potrebe razvoja opštine Bijelo Polje, jer će  razvoj sjevera značiti i razvoj naše jedinice kao dijela Univerziteta, čime ćemo dati ukupni doprinos politici koju void Vlada Crne Gore”, naglasio je prof. dr Vukašinović.

 Današnjem sastanku prisustvovala je i dekanica Biotehničkog fakulteta, prof. dr Božidarka Marković, koja je takođe najavila mogućnost otvaranja još jednog smejra u Bijelom Polju.

“Planiramo da idemo u pravcu stočrstva ili animalne proizvodnje, tako da ćemo u sklopu izrade Strategije razvoja fakulteta, koja slijedi narednih mjeseci, razmotriti sve mogućnosti i opcije, kako bi narednih godina bilo otvoreno jedno usmjerenje u sklopu Biotehničkog fakulteta”, kazala je danas prof. dr Božidarka Marković.

Ona je podsjetila da se u Bijelom Polju još od 2006. Godinu realizuju primijenjene studije - Kontinentalno voćarstvo i Aromatično bilje.

Dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Nikola Milović, iskazao je zadovoljstvo povodom dugogodišnje kvalitetne saradnje sa Opštinom Bijelo Polje, Univerzitetom Crne Gore i Vladom koja pruža konstantnu podršku da obrazovni proces, posebno u dijelu visokog obrazovanja, dobije jedan novi zamah.

On je istakao da je i nakon 15 godina Ekonomski fakultet i dalje prisutan u Bijelom Polju.

“Podsjetiću vas da smo sa našim studijama menadžmenta i primijenjenim studijskim programom počeli 2005. godine, a ove godine smo upislai 15. generaciju studenata Menadžmenta u Bijelom POlju. Tih petnaest generacija  čini oko 1 100 studenata, a naš studijski program je završilo preko 400, koji su danas aktivni sudionici privrednog života u Bijelom Polju”, saopštio je prof. dr Nikola Milović.

Dekan Ekonomskog fakulteta istakao je da posebno raduje činjenica da na Birou rada nema onih koji su završili Ekonomski fakultet i Studije menadžmenta.

“Što govori u prilog toma da su studije u Bijelom Polju sa aspekta kvaliteta i onoga što pruža Ekonomski fakultet, bili prava stvar”, dodao je prof. dr Nikola Milović.

Nakon sastanka delegacija Univerziteta je zajedno sa predsjednikom Opštine obišla prostorije u kojima rade postojeći studijski programi.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE