Za ruralni razvoj 70 hiljada eura, najviše novca za seosku infrastrukturu (video)

Za podsticaj ruralnog i održivog razvoja ove godine će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 70 hiljada eura, 10 hiljada više nego prošle godine, kazala je Suzana Rovčanin, rukovodilac  za ruralni razvoj u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj. Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje, ona je istakla da će najviše novca, 10 hiljada eura, biti izdvojeno za razvoj seoske infrastrukture.

“Novac je namijenjen za rekonstrukciju, adaptaciju ili izgradnju objekta od opšteg značaja za stanovnike pojedinih mjesta, s obzirom da na seoskom području dosta neriješenih komunalnih problema, kao što su nedostatak mostova preko seoskih rijeka i potoka, zatim, neuređena i neograđena mjesna groblja,  dotrajale krovne konstrukcije na zajedničkim objektima i još mnogo toga drugog”, kazala je Rovčanin.

Ona je podsjetila da je novina u ovogodišnjem program  mjera za podsticaj razvoja ruralnog turizma, za koju je predviđeno 5000 eura.

“Jedna od najznačajnijih šansi za razvoj ruralnog područja nalazi se u “uvezivanju” poljoprivrede i turizma, tako što bi domaći poljoprivredni proizvodi našli svoj plasman na vlastitom porodičnom domaćinstvu kao dio turističke ponude, po modelu “ od svoje njive do svoje trpeze. Cilj je i jačanje konkurentnosti  domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz bolji ilakši plasma”, naglašava Rovčanin, dodajući da je među podsticajnim mjerama i zaštita i unapređenje biodiverzitetea, za šta će biti utrošeno 9000 eura.

Programom mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja planirani su podsticaji za nabavku specijalnih vozila sa mini hladnjačom za transport voća i povrća, podrška osnivanju i funkcionisanju poljoprivrednih udruženja, promocija i edukacija iz oblasti ruralnog i održivog razvoja, održivo korišćenje planinskih pašnjaka, održivo korišćenje zemljišta, ublažavanje i smanjenje prirodnih hazarda.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Dalibor Raković

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje