Srednjovjekovne kraljice povezuju Balkan

U Zenici će se 21. septembra održati Festival srednjovjekovne muzike, književnosti, igara i kulinarstva, u sklopu međunarodnog projekta Tri kraljice, čiji je nosilac Muzej grada Zenice, a partneri Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i grad Užice. Projekat je finansijski podržan od strane Western Balkan Fund-a (WBF) i sprovodi se u tri države sa ciljem očuvanja kulturne baštine i povezivanja regiona, institucija, pojedinaca i gradova. Životi i sudbine tri vladarke iz Bosne i Hercegovine Katarine Kosača, iz Srbije Milice Hrebeljanović i iz Crne Gore Mare Crnojević, inspiracija su za umjetnike da realizuju raznovrsne aktivnosti, od književnih do likovnih i muzičkih u tvrđavi Vranduk, nadomak Zenice. 

Prema riječima direktora Muzeja, Adnadina Jašarevića, "Tri kraljice" su tri zanimljive priče, jedan zajednički međunarodni projekat podržan od strane WBF-a, koji posjetioce na edukativan i zabavan način uvodi u našu zajedničku prošlost kroz mirise, ukuse, priče, muziku, igru i izložbe na Kraljevskom gradu Vranduku. 

"U sklopu cjelodnevnog programa ćemo predstaviti dvije knjige, regionalnu zbirku kratkih priča Tri kraljice i fotomonografiju Vranduk, održaćemo likovne izložbe i postavke o srednjovjekovnoj Bosni i koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi benda Fugato’’, istakao je Jašarević. 

Inicijator i nosilac projekta je dodao da je ideja da se dočara duh vremena i da će se osim degustacije srednjovijekovne kuhinje održavati razne igre poput streljaštva, potezanja konopca i trke u vrećama. 

U ime jednog od partnera projekta, direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović, je podsjetio da je u prvoj fazi u Bijelom Polju održan Okrugli sto o životu pomenutih vladarki, izložba likovnih radova i promocija knjige Trium reginarum.

"To je naš partnerski festival i sve aktivnosti smo sproveli u sklopu sedmog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON u junu. Nakon Zenice završne aktivnosti ćemo realizovati u Užicu, gradu sa tvrđavom iz istog perioda, u kojoj su živjele vlastelinske porodice. To je samo jedan od razloga koji nas povezuju, a dosadašnja saradnja je otvorila vrata za realizaciju novih projekata’’, napomenuo je Rabrenović.

 

Program festivala

 

Tekst: Redakcija RBP

Foto: Muzej Grada Zenice