Promovisana zbirka Tri kraljice u izdanju Muzeja grada Zenice i Radija Bijelo Polje

Danas je na Festivalu srednjevjekovne muzike, igre, književnosti i kuhinje, promovisano novo izdanje Muzeja grada Zenice i Radija Bijelo Polje, zbirka kratkih priča Tri kraljice, u sklopu istoimnog međunarodnog projekta.

Knjigu su kod zidina kraljevskog grada Vranduka predstavili urednici izdanja Adnadin Jašarević i Dragić Rabrenović i jedna od autorki odabranih priča Alma Zornić.

"Ideja je da međunarodni projekat o tri srednjovjekovne vladarke upotpunimo književnim sadržajem i mlade podstaknemo da saznaju nešto o našoj istoriji, tradiciji i kulturi", naveo je direkotor Muzeja Adnadin Jašarević.

"Priče o tri kraljice su prisutne i danas i za njih se zanimaju eminentni pisci i autori koji su tek zakoračili u književnost", dodao je jedan od urednika nove knjige.

Rabrenović je istakao da je knjiga nastala sistematizovanjem i izborom najboljih priča iz zbirki Posljednja bosanska kraljica, u izdanju zeničkog muzeja i Trium reginarum, koju je objavio Radio Bijelo Polje prošle godine u sklopu REFESTICON-a. "Osim ovih smo dodali i priče koje su odabrane na ovogodišnjem konkursu i tako smo dobili posebno izdanje koje objedinjuje stvaralaštvo pisaca iz cijelog regiona i stvara nove priče o vladarkama čiji se životi i sudbine mogu pretočiti u najgledanije filmove i serije", dodao je Rabrenović.

 

Autorka čija je priča objavljena u zbirci Tri kraljice, Alma Zornić iz Sarajeva, naglasila je da iako je imala priču u knjizi Trium reginarum, željela je da se ponovo oproba na konkursu jer joj je ova tema izuzetno inspirativna. "Iako su mi priče posljednjih godina objavljene u brojnim zbirkama, tematika u kojoj se prepliće istorija, mit i fantastika me iznova privlači", dodala je Zornić.

Objavljivanje ove knjige je jedna od aktivnosti projekta koji realizuju Radio Bijelo Polje, Muzej grada Zenice i Grad Užice pod pokroviteljstvom Western Balkan Fonda.

 

 

Tekst i foto: Redakcija RBP

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE