Sjutra akcija čišćenja obala na ostrvu Sinjavac

Povodom međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori sjutra će u koordinaciji NVO Multimedijal Montenegro, biti organizovana akcija čišćenja obala na ostrvu Sinjavac, u Bijelom Polju sa početkom od 11 časova. 

Kako je saopšteno iz ove NVO predstavnici JKP Lim, Kajakaškog kluba Jedinstvo i Službe za spašavanje Opštine Bijelo Polje, u čišćenju obale pridružiće se nevladinim organizacijama i građanima.

Predstavnici organizacije Multimedijal Montenegro istuču da će sakupljeni otpad biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit2019. Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja.

''Pozivamo sve zainteresovane građane da se pridruže akciji, aza sve učesnike obezbjeđeni su  besplatna EU majicu, slamčica od bambusa, sportska bočica za vodu i rukavice'', navodi se u saopštenju. 

Oni su istakli da je i  ove godine, kao i svuda u svijetu treće subote u septembru, NVO Zero Waste Montenegro organizovao Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori, u saradnji sa NVO Naša akcija i pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra. 

Kako podsjećaju iz ove NVO u subotu, 21. septembra, na Međunarodni dan čišćenja obala, više od 15 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružilo je snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što su istovremeno očistili jedanaest lokacija (kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom, korita rijeke Lim u Beranama i rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor i obala jezera Krupac u Nikšiću.

 

Saopštenje i foto: NVO Multimedijal Montenegro