Drama „Ljubav oslobađa“ biće pretočena u pozorišnu predstavu (video)

Iz pera bjelopoljskog pisca Slobodana Zorana Obradovića nedavno je izašla nova drama, druga po redu, „Ljubav oslobađa“.

Ovoga puta bjelopoljski književnik donosi nam neobičnu priču o ljubavi, drugarstvu, školi, i to sa primjesama fantastike, kojom nam zapravo govori o tome kako samoća može biti pogubna za čovjeka.

Gostujući tim povodom u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Slobodan Zoran Obradović, rekao je da je „Ljubav oslobađa“ zapravo jedna zanimljiva i duhovita priča, koja će prije svega da nasmije mališane, ali i da ih još jednom podsjeti na prave vrijednosti.

„Glavni junak ove drame je robot, napravljen tako da isprovocira sadašnju dječiju maštu, ali i da predvidi budućnost, odnosno ono što će desiti kada roboti budu tako savršeni, da mogu i da osjećaju. Kroz robota sam htio da pokažem koliko zapravo samoća može biti pogubna za čovjeka, jer se taj robot nalazi u ulozi dječaka koji nema druga, ni prijatelja, ja sam njega iskoristio da napravim scenario iz kojeg se jasno vidi koliko je važno drugarstvo, odnosno škola. Želio sam i da pokažem da škola nije samo pohod na nauku i po znanje, već da je škola i otvaranje srca, duše i svog svijeta za drugove i prijatelje. Tako da mi se čini da sam napravio jednu zanimljivu i duhovitu priču, koja će prije svega da nasmije mališane, a biće tu i ljubavnih zgoda i nezgoda i za dječake iz njegovog okruženja, ali i za samog robota“, kazao je Obradović.

On je rekao da su sve te novine, koje su posljedica razvoja tehnologija, svakako inspirativne za književnike, ali da se nekada i nesvjesno nameću pisci, te ih on razrađuje do nivoa junaka, kao što je to slučaj sa i njegovom novom knjigom.

„U susretu robota i dječaka u borbi za srce jedne djevočice, dolazi se do situacije gdje se vidi tehnološka prednost robota, ali sa druge strane se vide i ti nedostaci, jer on ne pripada tom svijetu u koji sam ga smjestio“, naveo je Obradović.

Kako je kazao,  u ovu drame unio je i malo našeg lokalnog, bjelopoljskog ambijenta.

„Dao sam malo tog šarma naše čaršije - sklonost šali, duhovitost, ta naša vrcavost duha prisutna je u svim likovima koji su nosioci ove priče“, rekao je ovaj bjelopoljski pisac.

Obradović je istakao da je „Ljubav oslobađa“ knjiga koja najmlađe vraća pravim vrijednostima.

„U ovo vrijeme u kojem se svi gubimo zbog brzine života i u kojem se nameću nove skale vrijednosti, djeci treba što više potencirati priču o dobroti, jer je dobro ono što je očuvalo ljudsku vrstu“, podvukao je Obradović, napominjući da je to ono što ga motiviše da piše i stvara za djecu.

Kako je danas najavio, dramu „Ljubav oslobađa“ glumci dječijeg ansambla Bjelopoljskog pozorišta  će oživjeti i postaviti na scenu.

„To je nastavak saradnje bjelopoljskih entuzijasta i institucija kulture. Ista ekipa koja je realizovala prvu njegovu moju prvu dramu „Sujevjerje“, uradiće i ovu, to je ekipa predvođena režiserima Nadom Pavićević i Izetom Mulabegovićem“, kazao je Obradović.

On je istakao da sa nestrpljenjem očekuje da vidi kako će to mladi glumci oživjete likove iz ove priče.

„Drama je drugačiji način da se dopre do publike, jer nije samo klasično čitanje, već mogućnost da se likovi ožive, da se uključi veći broj aktera i učesnika, zato i nije važno ko je napisao tekst, već je važno kako je postavljen na sceni, kako je donešen,  a kada ga donose djeca, onda je to najprijemčiviji način da to što se napisali dođe i do drugog djeteta, ali i do odraslih“, rekao je autor drame „Ljubav oslobađa“.

Iako  je po projektu, koji je uradio zajedno sa Centrom za kulturu, a koji je podržan od Ministarstva kulture, planirano da i predstava bude završena do kraja godine, Obradović  očekuje da će premijera biti već krajem novembra ili početkom decembra.

Uskoro nova slikovnica „Lovac Đole i trista čuda“

Gostujući danas u emisiji „Start Art“, bjelopoljski pisac najavio je i novo izdanje slikovnice „Lovac Đole i trista čuda“, koja će za nekih desetak dana ugledati svjetlost dana.

U prvoj knjizi Đole se susreće sa „čudnom zvijerkom” u staroj šumi, pa ima dvoboj sa Kopcem, a završava sa ribolovačkom pričom nevjerovatnog obrta, podjsetio je Obradović, ističući da u drugom dijelu, Đole ide u sasvim nove i drugačije avanture.

„Ovih dana smo intezivno radili, ja sam završio nastavak Lovca Đola kroz tri priče u stihu, tako da se Đole vraća u punom sjaju, uveseljava mališane svojim avanturama u Africi, na safariju, u svemiru, a poslednji izazov u toj knjizi mu je susret sa zmajem“, najavio je Obradović.

Crteže, kako je saopštio, uradila je akademska slikarka iz Novog Pazara, Sumeja Bećović, a obojio ih je, grafički priredio, udahnuo im jednu novu dušu, naš akademski slikar, Bjelopoljac, Dražen Konatar.

„Namijenjena je djeci do petog razreda, a očekujemo da će tokom ovog mjeseca  doći u Bijelo Polje“, rekao je bjelopoljski pisac, kojem će to biti osma knjiga za djecu.

U novembru biraju kralja i kraljicu - odabir najboljih među najboljima

Šesti međunarodni festival „Kraljevstvo bijelih rada“, koji organizuje NVO „Stihom govorim“, biće održan u Bijelom Polju 6. novembra, najavio je danas bjelopoljski pisac, Slobodan Zoran Obradović.

„Kraljevstvo bijelih rada svake godine otvara svoje kapije za djecu pjesnike, učenike osnovnih škola . U prethodom, petogodišnjem periodu došlo nam je oko 5 000 radova, svake godine smo birali princa i princezu, nagradili najbolje, odštamapli zbornike, a ova šesta godina će nam poslužiti kao presjek, izabraćemo apsolutne pobjednike. Napravili smo listu apsolutnih finalista, a ono što me posebno raduje među finalistima su i tri Bjelopoljca, tako da smo ispunili misiju“, podvukao je Slobodan Zoran Obradović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE