Poljoprivredni proizvođači sa sjevera plasiraće svoje proizvode putem web platforme (video)

Oko 50 poljoprivrednih proizvođača sa sjevera Crne Gore biće umreženo kroz platformu “Domaća Web Platforma/sjever.me”, koja će unaprijediti plasman domaćih proizvoda na tržištu, ali i olakšati njihovu distribuciju.

Naime, bjelopoljska nevladina organizacija Multimedijal Montenegro pokrenula je novi projekat Domaća Web Platforma/sjever.me i to sa ciljem da manjim poljoprivrednim proizvođačima pruži mogućnost da na domaćem tržištu plasiraju svoje prozvode upotrebom savremenih internet tehnologija.

Tim povodom, predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić, razgovarao je danas sa poljoprivrednim proizvođačima, koji su izrazili spremnost da učestvuju u ovom projektu i tako unaprijede poslovanje svog gazdinstva.

“Domaća web platforma je inovativan projekat, zahvaljujući kojem  u saradnji sa poljoprivrednicima želimo da kreiramo jednu web platformu, na kojoj će biti dostupni njihovi poljoprivredni proizvodi. Planiramo da snimimo kratke video zapise o svakom poljoprivrednom gazdinstvu koje će biti uključeno u projekat, u okviru kojih ćemo predstaviti gdje se oni nalaze, čime se bave i kako proizvode te poljoprivredne proizvode, što će biti propraćeno i kvalitetnim fotografijama. Takođe, projektom je predviđena i kupovina jednog vozila, pomoću kojeg ćemo vršiti distribuciju proizvoda širom Crne Gore”, saopštio je danas Đukić.

On je istakao da će kroz projekat biti dostupna i besplatna ambalaža, te da će poljoprivrednici imati priliku da pohađaju niz treninga i obuka.

“Cilj nam je da sve te pripremne aktivnosti završimo tokom zime, kako bi već na proljeće, kada poljoprivreda uzima maha i kada je kapacitet proizvodnje na višem nivou, naši poljoprivrednici ostvarili prave benefite”, podvukao je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro.

Đukić je poručio da će i po završetku svih projekata poljoprivrednici moći da preko web platforme prodaju svoje proizvode.

“Jedna od opcija, koju smo već predočili poljoprivrednicma, jeste da oni odvoje procenat prihoda ili povećaju cijenu,  kako bi se pokrivali operativni troškovi, a s obzirom da su važnost ovog projekta već prepoznali i Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, očekujemo da se i oni uključe, jer to nijesu sredstva koja bi opteretila niti državni, niti opštinski budžet”, naglasio je Đukić.

Kao posebno važan aspekat ovog projekta, Đukić je naveo i to što će ljudima iz centralnog, ali i iz južnog dijela naše države, biti dostupni zdravi domaći poljoprivredni proizvodi sa sjevera.

“Čini se da svi mi sve više postajemo svjesni toga kakvu hranu jedemo iz supermarketa, te zbog čega se pojavljuje ovoliki broj bolesti. To je negdje ono što je nas takođe podstaklo da pokrenemo ovaj projekat”, rekao je Đukić.

On je napomenuo da će ovim projektom biti obuhvaćeno oko 50 poljoprivrednika i to najviše iz Bijelog Polja, a zatim i iz Petnjice, Berana, Kolašina i Mojkovca.

Poljoprivrednik iz Tomaševa, Vučko Pešić, istakao je da će zahvaljujući ovom projektu biti olakšana distribucija proizvoda.

Međutim, ono što njega brine, jeste da li će svi poljoprivredni proizvođači imati dovoljno kapaciteta, kako bi ispoštovali traženu količinu.

“I to iz razloga što smo uglavnom mi stariji ostali na selu, a mladi sve više idu. Tako da smo i Ministarstvu poljopovrede predložili da podršku daju mladim bračnim parovima, koji su već na selu, kako bi ih zadržali tamo i dali im mogućnost da se bave poljoprivredom i zarađuju od toga”, rekao je Pešić za Radio Bijelo Polje.

On je istakao i da se već 13 godina bavi proizvodnjom lisnatog i rolovanog sira, kao i meda, te da se nada da će zahvaljujući web platformi prodaja ići mnogo bolje.

“Potražnja i prodaja konstanstno raste, šaljemo naše proizvode prodavnicama zdrave hrane u Podgorici, zatim restoranima, a očekujemo da će sada biti još bolje”, zaključio je Pešić iz Tomaševa.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE