Otvorena multimedijalna izložba ,,Sjećanja”

Grupna multimedijalna izložba ,,Sjećanja“ Marije Džoganović, Balše Gobovića i Marka Gošovića u organizaciji Centra mladih naučnika i umjetnika Crnogorske akademije nauke otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Otvarajuć izložbu akademski slikar Abaz Dizdarević je kazao da su autori kroz tri umjetnička stila na interesantan način povezali fotografiju, zvuk i miksmediju i to upravo kroz prizmu sjećanja.

„Na različite likovne načine i na različiti pristup koji donose kroz svoja djela, ovi autori nas asociraju na sve ono što su i naša lična sjećanja, bez obzira što su ovo individualni, lični činovi. Kod Džoganović u nizu autoportreta možemo čitati nešto što su bila aktuelna psihološka stanja određenog momenta kroz koja se vraćamo i sjećamo tih stanja koje autorka donosi do nas“, kazao je Dizdarević.

Dizdarević je istakao da autor Balša Gobović kroz medije i fotografije prolazi kroz reminiscencije onih stanja aktuelnih kod svih nas

„Da li su to univerzalni prizori zabilježeni u jednom momentu ili su to asocijacije na svima nama poznate krajeve ili elemente iz djetinjstva, opet ovim medijem zaleđen u format uvezuje sve ove autore koji se večeras predstavljaju“, kazao je Dizdarević.

Mark Gošović je izložio je multimedijalni objekat koji kombinuje sa fotografijom i audio izražavanjem koji, istakao je Dizdarević „svakog od nas vrati barem na korak u djetinjstvo posmatrajući fotografije selektovane za ove objekte i tu muziku koja nas asocira na određene trenutke i sjećanja“.

Izložba je nastala i finansijski podržana kao dio godišnje aktivnosti Centra mladih naučnika i umjetnika u sklopu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić

 

rbpredakcija@gmail.com

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE