Treći LAP rodne ravnopravnosti u skupštinskoj proceduri do kraja godine (video)

Lokalna samouprava inicirala je izradu trećeg Lokalnog akcionog plana rodne ravnopravnosti za naredni četvorogodišnji period, a radna grupa sačinjena od predstavnika Opštine, institucija,  civilnog sektora i medija radi na izradi ovog značajnog dokumenta, kazala su članice radne grupe, Almasa Rizvanović, iz Kancelarije za rodnu ravnopravnosti i Nada Ristanović, iz  NVO” SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja”.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, one su istakle da bi nacrt novog lokalnog plana trebalo da bude gotov do kraja godine, kada će se naći u skupštinskoj proceduri.

Rizvanović je istakla da je bjelopoljska opština prepoznala potrebu unapređivanja rodne ravnopravnosti, pa je među prvima u Crnoj Gori uspostavila institucionalne mehanizme za postizanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

“To su Savjet za rodnu ravnopravnost i Kancelarija za rodnu ravnopravnosti, a donešena je i Odluka o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Ta tri  mehanizma propisana su i  Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, kako bi se na adekvatan način rješavali  problemi sa kojima se susreću žene”, naglasila je Rizvanović, podsjećajući da se naša opština može pohvaliti velikim brojem žena na rukovodećim pozicijama.

Novi akcioni plan sadržaće najmanje pet oblasti, a kao priritet, navedeno je rješavanje svih oblika nasilja, kojima je izložen veliki broj žena.

Da je naseilje u velikom procentu prisutno i u našoj opštini potvrdila je Ristanović, ilustrujući to činjenicom da  je prošle godine, SOS telefon pozvalo više od 274 žena.

“U okviru tih poziva bilo je slučajeva da su pojedine  žene zvale više od deset puta, a najčešći razlozi su bili prijavljivanje nasilja. Konkretnih i pojedinačnih slučajeva bilo je 110, od kojih je 61 žena tražila pravnu pomoć i podršku, 25 korisnica bilo je zainteresovano za pratnju povjerjivog lica, dok je psihološka pomoć pružena za 24 osobe. S obzirom na to da je 2003. godine, kada  je naša kancelarija počela sa radom, bilo samo sedam  sličnih poziva, navodi nas na zaključak da su  žene danas osnažene da prijave nasilje i zatraže institucionalnu zaštitu”, kazala je Ristanović.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje