Obilježili Svjetski dan hrane i hljeba, Romima donirali hranu (video)

Manifestacija „Obrađuj zemlju – hrani planetu“, održana je danas  u bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi, povodom 16. oktobra, Svjetskog dana hrane i hljeba.

Učenici prehrambenog smjera ove obrazovne ustanove, kao i članovi Preduzetničkog centra, pripremili su niz domaćih i zdravih jela, koja su danas prezentovali, a koja će donirati romskoj populaciji koja živi u Bijelom Polju.

„Naša škola kroz ovakve manifestacije želi da uspostavi saradnju sa resornim sekretarijatima, naročito sa Sekretarijatom za ruralni i održivi razvoj, ali i da se uključi u globalnu borbu za proizvodnju zdrave hrane“, kazao je danas Rafet Mulić, jedan od organizatora manifestacije „Obrađuj zemlju – hrani planetu“.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, istakao je da je ta služba uvijek spremna da podrži svaki projekat i svaku aktivnost, koja se tiče ruralnog i održivog razvoja.

„Mi kroz svoj program podsticajnih mjera za podršku poljoprivredi, ruralnom i održivom razvoju, svake godine izdavajamo određena sredstva za podršku onim projektima koji se tiču obilježavanja važnih svjetskih datuma, koji su povezani sa ruralnim i održivim razvojem“, kazao je Ćorović.

On je istakao da Bijelo Polje i Crna Gora, kada je u pitanju proizvodnja hrane, akcenat moraju staviti na kvalitet.

„Jer teško kvanitetom možemo konkuristati u regionu i Evropi, ali sa kvalitetom svakako možemo, zato stavljamo akcent na organsku i zdravu hranu“, podvukao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

Manifestacija „Obrađuj zemlju – hrani planetu“ organizovana je u okviru projekta „Prijatelji romske zajednice“, koji sprovodi NVO „Romski pokret“ i „Romi sa sjevera“, a koji je podržao opštinski Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj.

Predsjednica NVO „Romi sa sjevera“, Zineta Selimović, izrazila je danas posebnu zahvalnost Opštini, ali i svim školama koje su podržale ovaj projekat i odlučile da pomognu romskoj zajednici.

Današnju manifetsaciju, kako je saopštila učenica trećeg razreda Srednje stručne škole,  Rijalda Adžajlić, podržale su i bjelopoljske komapnije  DOO „Put gross“, „Eko-pek“ i „Milka“, a cjelokupan projekat  „Prijatelji romske zajednice“, podržali su OO Crveni krst Bijelo Polje, OŠ ,,Pavle Žižić", OŠ ,,Dušan Korać" i NVO ,,Centar za preduzetništvo".

Podsjetimo, Svjetski dan hrane i hljeba je događaj ustanovljen od strane UN, ali i Međunarodne unije pekara i poslastičara sa ciljem da se ukaže na značaj ove važne i najstarije životne namirnice i same hrane.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE