Mladi da iskoriste potencijale i započnu sopstvene biznise (video)

Prepoznati potencijal mladih ljudi, edukovati ih i motivisati da iskoriste svoje znanje, vještine i energiju, najbolji je način da ih zadržimo u Bijelom Polju, poručio je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić.

Gostujući u emisiji „Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, Đukić je istakao da je Bijelo Polje grad koji pruža mogućnosti mladima, ali da je na njima da ih iskoriste, da se aktiviraju i ostvare na profesionalnom polju.

Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro rekao je da su mladi naš najveći resurs, da kao takvi  ne smiju „čekati da dođu na red“, te da ga je upravo to i podstaklo da pokrene projekat  „Mladi inovativni produktivni“, kao i akciju „Mladi spretni i izuzetni“.

„Naša nevadina organzacija osnovana je  još 2006. godine sa ciljem da pomognemo mladima. Da smo istrajni na tom putu pokazuje i naš novi projekat „Mladi inovativni produktivni“, koji je podržan od Opštine. Ovim projektom će biti obuhvaćeno osam mladih Bjelopoljaca, koji će dobiti priliku da steknu znanja i vještine iz oblasti  multimedijalne produkcije, ali i da  se na tal način osposobe da samostalno zarađuju upotrebom besplatnih platformi na internetu“, istakao je Đukić.

On je kazao da je u okviru projekta planirana teorijska obuka, ali i praktična, kako bi mladi odmah po završetku bili spremni da samostalno rade.

„Riječ je obuci za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada,  kao što su: produkcija, web development, internet marketing, I grafički dizajn za potrebe privrednih subjekata. To su obasti koje su u ovom vremenu interneta i modernih tenhologija bliske mladima i u kojima se oni mogu ostvariti. Ono što je još važnije, jeste da će u okviru  projekta biti obezbijeđena oprema, koja će i po završetku aktivnosti ostati u vlasništvu učesnika“, rekao je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro.

Đukić je napomenuo i da će mladi dobiti i sertifikate po završetku obuke, te će sa stečenim znanjima i vještinama biti konkurentniji na tržištu rada i lakše će moći da dođu do posla.

Nevladina organizacija Multimedijal Montenegro pokrenula je i akciju „Mladi spretni i izuzetni“, u okviru koje predstavlja javnosti mlade i uspješne ljude, koji su uspjeli da se ostvare u svom poslu.

„Cilj  kampanje je da pokrenemo omladinski uspavani preduzetnički duh,  da motivišemo mlade  da ostanu ovdje, odvaže se da pretvore svoje zamisli u konkretnu ekonomsku korist i obezbijede sebi osnovnu egzistenciju, a da zbog toga ne moraju napustiti svoje ognjište“, podvukao je Đukić.

Kako je rekao, za početak su odabrali deset  mladih koji samostalno razvijaju svoje biznise u raznim oblastima, od poljoprivrede, proizvodnje, ugostiteljstva, pa do mode i multimedijlane produkcije.

„Bez ičije finansijske podrške, uradili smo 10 inicijalnih intervjua  sa isto toliko mladih, uspješnih ljudi iz Bijelog Polja, koji su odlučili da ostanu u rodnom gradu i da tu grade svoje, sada već, uspješne karijere.Namjera nam je da reportaže i intervjue sa mladim preduzetnicima i preduzetnicama,  u tekstualnom formatu, ali i kao gotove video reportaže i uz prateće fotografije besplatno damo na raspolaganje svim crnogorskim štampanim i elektronskim medijima, kako bi, mediji, svojim doprinosom i uticajem, pokazali javnosti da u Bijelom Polju, Crnoj Gori postoje mladi koji su radni, vrijedni, posvećeni i uspješni, a pritom su odlučili da ostanu“, naglasio je Đukić.

Osim što se bavi pitanjima i problemima mladih, ova nevladina organizacija odlučila je da podršku pruži i poljoprivrednicima  i to kroz projekat Domaća Web Platforma/sjever.me.

„Oko 50 poljoprivrednih proizvođača sa sjevera Crne Gore biće umreženo kroz platformu “Domaća Web Platforma/sjever.me”, koja će unaprijediti plasman domaćih proizvoda na tržištu, ali i olakšati njihovu distribuciju“, saopštio je Đukić.

Kako je istakao, cilj im je da manjim poljoprivrednim proizvođačima pruže mogućnost da na domaćem tržištu plasiraju svoje prozvode upotrebom savremenih internet tehnologija.

„Domaća web platforma je inovativan projekat, zahvaljujući kojem,  u saradnji sa poljoprivrednicima želimo da kreiramo jednu web platformu, na kojoj će biti dostupni njihovi poljoprivredni proizvodi. Planiramo da snimimo kratke video zapise o svakom poljoprivrednom gazdinstvu koje će biti uključeno u projekat, u okviru kojih ćemo predstaviti gdje se oni nalaze, čime se bave i kako proizvode te poljoprivredne proizvode, što će biti propraćeno i kvalitetnim fotografijama. Takođe, projektom je predviđena i kupovina jednog vozila, pomoću kojeg ćemo vršiti distribuciju proizvoda širom Crne Gore”, saopštio je danas Đukić.

On je istakao da će kroz projekat biti dostupna i besplatna ambalaža, te da će poljoprivrednici imati priliku da pohađaju niz treninga i obuka.

“Cilj nam je da sve te pripremne aktivnosti završimo tokom zime, kako bi već na proljeće, kada poljoprivreda uzima maha i kada je kapacitet proizvodnje na višem nivou, naši poljoprivrednici ostvarili prave benefite”, podvukao je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro.

Đukić je poručio da će i po završetku svih projekata poljoprivrednici moći da preko web platforme prodaju svoje proizvode.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE