Kroz objektiv Željka Đukića prikazano nasljeđe Muslimana-Bošnjaka

Izložba fotografija pod nazivom „Očuvanje i vrednovanje Muslimanske i Bošnjačke tradicije, običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca Pravoslavca“ otvorena je večeras u galeriji JU Ratkovićeve večeri poezije. Kroz objektiv Željka Đukića prikazano je nasljeđe Muslimana-Bošnjaka: od načina života, vjerskih običaja, sakralne arhitekture do folklornog bogatstva.

Otvarajući izložbu direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić je kazao da autor podsjeća da treba gajiti kulturološke vrijednosti jednog naroda te da će zahvaljujući tom radu biti sačuvani od zaborava pojedini segmenti tradicije i kulture Bošnjaka –Muslimana na ovim prostorima.

„Kroz svoj rad Željko Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i gajiti te da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturnim bogatstvom i da je Crna Gora u pravom smislu multikulturna država i da se tim bogatstvom ponosimo, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadamo. Ova izložba tjera na razmišljanje, podstiče maštu, izaziva emociju, a dok gledamo ove fotografije, kao da slušamo najljepšu sevdalinku“ kazao je Musić.

Autor izložbe je kazao da je fokus fotografija život Muslimana Bošnjaka u ruralnim područjima gdje se, kako je istakao Đukić, još uvijek gaje stari običaji.

„Kroz ovaj projekat putem fotografije imamo priliku da sadašnjost sačuvamo za budućnost, za neke generacije koje će možda za neko dogledno vrijeme htjeti da se prisjete onoga što je nama normalno, a njima možda neće biti. Ovo je artifekt vremena koji će, vjerujem, imati mnogo veći značaj i vrijednost u budućnosti, nego što ga ima danas“ kazao je Đukić.

 

 

Autorka i foto Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE