SFETARRACON 2: Predstavnici šest država regiona na okruglom stolu o značaju fantastike (video)

Susreti predstavinka festivala i pisaca poput konvencije SFTERRACON 2 u Beogradu doprinose jačanju međusobne saradnje, popularizaciji žanra književne fantastike i teže edukaciji mladih, zaključak je učesnika Okruglog stola na temu fantastika u regionu. 

Učesnici iz svih šest država bivše Jugoslavije su se po prvi put okupili na jednom mjestu još od '90-tih godina na konvenciji koju je organizovalo Udruženje građana Fanovi naučne fantastike SCI&FI povodom obilježavanja 15 godina postojanja. Predsjednik udruženja Svetislav Filipović Filip je istakao u uvodnom obraćanju da im je polazna ideja povezivanja institucija i organizacija u regionu kroz kulturu, umjetnost i posebno naučnu fantastiku za koju smatraju da treba da bude predmet u školi. 

Na Okruglom stolu Crnu Goru je predstavljao Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje, osnivač i organizator Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Predstavnici Hrvatske bili su Davor Šišović i Mirko Grdinić iz Pazina, organizatori konvencije Istrakon i Festivala fantastične književnosti u tom gradu. Scenu u Bosni i Hercegovini predstavio je Anto Zirdum iz Viteza, osnivač konvencije SCAVACON. Osnivači Festivala fantastične književnosti koji se održava u Celju, Bojan Ekselenski i Adrej Ivanuša govorili su o situaciji u Sloveniji. Sjevernu Makedoniju zastupao je Ljubomir Mihajlovski osnivač i predsjednik Centra za naučnu fantastiku iz Velesa, gdje se konvencija održava 35 godina. Dok je aktivnosti u Srbiji u ime organizatora predstavio Tihomir Jovanović, sekretar udruženja. Moderator je bila spisateljica iz Beograda Tamara Lujak.

Učesnici okruglog stola su se saglasili da na području Balkana postoje brojne teme u istoriji i tradiciji, koje su prepoznatljive, kao i one koje su manje istražrene i mogu se popularisati kako bi se doprinijelo očuvanju kulturne baštine i stvaranju još snažnije mreže pisaca, stvaralaca filma, stripa i drugih umjetnosti.

 

 

Redakcija portala RBP i Refesticon

Foto: Vladimir Jelić

 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE