U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u  bjelopoljskom Domu zdravlja počeće danas, a iz te zdravstvene ustanove pozivaju građane da vakcinaciju zakažu kod svojih izabranih doktora.

“Vakcinacija se ne prepioručuje koje u trenutku vakcinacije imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje”, kažu u Domu zdravlja.

Ciljne grupe koje su u povećanom riziku i neophodno je da se prime vakcinu protiv gripa su svi građani starosti preko 65 godina, trudnice, djeca starija od šest mjeseci, hronični bolesnici, lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije i zdravstveni radnici.

Vakcinacija stanovništa sprovodi se u cilju redukovanja obolijevanja, prenošenja virusa u porodici, kolektivu i populaciji, a samim tim očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, a posebno kod onih kod kojih je indikovano davanje vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolijevanja.