Rabrenoviću regionalno priznanje za doprinos razvoju fantastike (video)

Na konvenciji naučne fantastike SFTERRACON 2, održanoj proteklog vikenda u Beogradu, Dragiću Rabrenoviću, novinaru i piscu, direktoru Radija Bijelo Polje, osnivaču i organizatoru REFESTICON-a, uručeno je regionalno priznanje - plaketa za doprinos razvoju fantastike.

Gostujući tim povodom u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Rabrenović je istakao da mu je posebno drago što to priznanje dolazi od kolega, te da je upravo ono potvrda predanog rada na promociji i popularizaciji ovog književnog žanra.

“Smatram da su na ovaj način kolege iz SFTERRACON-a htjele da iskažu poštovanje prema onome što svi mi iz regiona radimo na razvoju fantastike i fantastične književnosti. Ovo priznanje svakako je dokaz da smo na dobrom putu, ali je ujedno i podstrek da nastavimo dalje. Naša uloga prepoznaje se ne samo kroz organizaciju festivala i konvencija u regionu, već i kroz ličini doprinos, pisanje i objavljivanje fantastičnih priča. Tako da je velika čast biti u tom društvu trenutno najzastupljenijih autora, ali i najvećih festivala koji postoje preko 30, 40 godina, na prostorima bivše Jugoslavije”, istakao je Rabrenović.

On je kazao da je SFTERRACON 2 bio izuzetna prilika da se po prvi put, još od '90-tih godina, okupe pisci fantastike iz svih šest država bivše Jugoslavije na jednom mjestu.

“Tokom tog susreta imali smo priliku da sumiramo sve ono što smo uradili do sada, da razmijenimo iskustva i ideje, razgovaramo o problemima, ali i naravno o onome šta treba da uradimo. Drago mi je što smo na taj način cijeli region upoznali sa onim šta radimo, kako želimo da doprinesemo očuvanju kulturne baštine, ali i da podstaknemo mlade da se bave stvaralaštvom, umjetnošću i književnošću.  Zaključak tog okruglog stola jeste da moramo da nastavimo da radimo na ujedinjavanju, povezivanju, jer nam upravo to može pomoći da razumijemo jedni druge, ali da saradnju proširimo i na druge oblasti, jer ti mostovi koje gradimo ostaju budućim generacijama”, podvukao je novinar i pisac, Dragić Rabrenović.

Rabrenović je istakao da je njihov doprinos razvoju fantastične književnosti najuočljiviji u tome što smo zahvaljujući Regionalnom festivalu fantastične književnosti  REFESTICON dobili 27 autora iz Crne Gore.

“Okupili smo na jednom mjestu autore koji su poznati i afirmisani, koji su već stvarali, koji imaju objavljena djela, ali i autore koji su se prvi put okušali u tome i uspjeli su da se nađu u jednoj zbirci. Znači, do sada smo imali 27 autora čije su priče objavljene, ali je mnogo više onih koji su učestvovali na ovom festivalu”, kazao je osnivač i organizator REFESTICON-a.

Osim što je osnivač prvog i jedinog festivala fantastične književnosti,  Rabrenović je i prvi autor iz Crne Gore čije su priče objavljene u više od 20 festivalskih zbirki regiona.

Kako je kazao danas, inspiraciju za pisanje nalazi u svemu onome što ga okružuje, a priče su mu žanrovski raznolike, piše i epsku, folklornu fantastiku, ali i priče koje pripadaju žanru postfantatsike – transrealizmu.

Borba između dobra i zla, života i smrti, prožimaju se u gotovo svim njegovim pričama, a ne izostaje ni motiv ljubavi, kao pokretačke snage.

Rabrenović planira da naredne godine objavi zbirku kratkih priča, kojom će objediniti sve ono što je do sada napisao.

 

AUDIO SNIMAK EMISJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija I audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE