U Bijelom Polju obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a (video)

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Opštinska organizacija Crvenog krsta, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, kao i nevladinim organizacijama “KAN” i “Omladinski klub”, organizovala je danas u Bijelom Polju edukativno predavanje.

Na tribini, održanoj u prostorijama bjelopoljskog Crvenog krsta, istaknuto je da je edukacija najbolji način prevencije, te da se mora podizati svijest javnosti o ovom problemu.

Na predavanju je govorila i psihijatrica Gordana Konatar, koja je napomenula da u okviru bjelopoljskog Doma zdravlja već godinama funkcioniše Savjetovalište za dobrovoljno i povjerljivo testiranje na HIV.

“Savjetovalište je otvoreno ponedjeljkom i utorkom, radimo testove za brzu detekciju virusa HIV-a. Mladi nam dolaze, testiraju se, ali ima i onih koji dolaze da bi se informisali o tome na koji način da se zaštite od dobijanja HIV-a i polnoprenosvih infekcija”, kazala je Konatar.

On je istakla da to više danas nije tabu tema.

“Situacija se značajno promijenila, mladi su sada otvoreniji,  spremniji da zatraže savjet i pomoć. Naravno,  dolaze nam i stariji, koji u svojoj amnezi imaju nesigurne kontakte, pa sumnjaju da su mogli biti zaraženi HIV-om”, navela je psihijatrca.

Da je edukacija najbolji način prevencije, smatraju i u nevladinoj organizaciji “KAN”.

Izvršni direktor te NVO, Nikola Simović, podsjetio je da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 40 % zaraženih i ne zna da ima ovaj virus, te tako propuštaju priliku za adekvatnim I pravovremenim iječenje, a mogu i da zaraze druge.

“Moramo biti saosjećajni, pružiti ruku prijatelstva i podrške oboljelim i pomoći im da nastave normalno da funkcionišu”, kazao je Simović.

U Bijelom Polju tradiconlano se obilježva 1.decembar, a kako je kazao koordinator Opštinske organizacije Crvenog krsta, Mašan Živković, današnje predavanje predstavlja uvod u aktivnosti planirane u okviru nedjelje Crvenog krsta.

“Planiramo da obilježmo i Dan volontera, a  organizovaćemo i dvije akcije dobrovoljnog davanja krvi”, najavio je Živković.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE