Kujović: Sanjam o učešću na Paraolimpijskim igrama u Parizu (video)

Titula najboljeg mladog sportiste predstavlja čast i privilegiju, ali ujedno  i odgovornost za dalji rad i rezultate, kazao je Adnan Kujović, jedini crnogorski paradžudista i bjelopoljski paraolimpijac.

Kujović je za najboljeg mladog sportstu proglašen u tradicionalnom izboru Paraolimpjskog komiteta (POK), a to priznanje mu je uručeno krajem novembra u Podgorici, na svečanoj akademiji POK-a Crne Gore, koja je upriličena povodom značajnog jubileja, deset godina od učlanjenja u Međunarodni paraolimpijski komitet.

Gostujući danas u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, Kujović je rekao da je nagrada najboljeg mladog sportiste kruna njegovog dosadašnjeg rada.

„Zaista sam je priželjkivao, ali donekle i očekivao, naročito nakon učešća na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, na kojima sam osvojio četvrto mjesto u konkurenciji osoba sa smetnjama vida. Naporno sam trenirao i srećan sam što su iz POK-a prepoznali moj rad, trud i zalaganje. Sada osjećam i veću odgovornost, ne samo prema ljudima iz POK-a, već i prema svim građanima Crne Gore koji prate moj rad. Nadam se da ću rezultatima i radom opravdati njihovo povjerenje i tu laskavu titulu najboljeg mladog sportiste“, istakao je Kujović.

Da je nagrada otišla u prave ruke, potvrdio je predsjednik i trener Džudo kluba “Favorit”, Enes Camić.

„Upravni odbor je donio pravu odluku, rezultati koje je Adnan ostavrio u prethodnom periodu zaista su morali biti nagrađeni na ovakav način. Sam izlazak na evropsku scenu i to četvrto mjesto u Finskoj predodredili su Adnana da bude dobitnik ovog prestižnog priznanja i zaista je to zaslužio, s obzirom i da je  jedini crnogorski paradžudista i jedini bjelopoljski paraolimpijac, tako da je on već opravdao svoje ime“, naglasio je Camić.

Nakon uspjeha na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, Kujović sanja o učešću na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

„Za mene je veliki uspjeh to što sam kao prvi reprezentativac u džudou sa oštećenjem vida imao priliku da proširim naš paraolimpijski pokret i što ta priča može da se razvija u našem Biijelom Polju. Vrijeme je pokazalo da mi u džudo klubu „Favorit“ imamo kapaciteta i za evropska i svjetska priznanja i ja se nadam da ću uspjeti da odem u Pariz i da ću na dostojan način predstaviti i sebe, klub, grad i državu. Ne postoji prepreka, važno je da sanjate svoje snove i da dovoljno želite i da radite i oni će se sigurno ostvariti, ja vjerujem da će tako biti“, poručio je mladi Kujović, koji je već ostavio svoj pečat u istoriji crnogorskog paraolimpizma.

U Kujovića vjeruje i trener Enes Camić.

„Adnan je perspektivni sportista i zaista mnogo očekujemo od njega i cilj nam je da izbori normu za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine. Mi ćemo već u ovoj godini pokušati da izađemo na Grand slem, Gran Pri, Evropsko i Svjetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji, a okušaćemo se i na jednom seniorskom turniru. To je jedan veliki izazov, moramo ćemo mnogo da radimo, ali se nadamo da ćemo upsjeti. Imamo punu podršku Paraolimpijskog komiteta i Ministarstva sporta i mladih i bez njih ne bi mogli da planiramo tako velike stvari“, kazao je Camić.

On je napomenuo i da su u proteklih 11 mjeseci uspjeli mnogo toga da urade, te da je ovo još jedna uspješna godina za njih.

Između ostalog, Camić je kao trener dobio Zahvalnicu Opštine Bijelo Polje, a proglašen je i za najboljeg džudo radnika od strane veterana Podgorice.

Kako je saopštio danas, ovu godinu je obilježilo i osnivanje Judo saveza, a organizovali su  i džudo kamp u clilju promocije sporta. Održano je i polaganje za pojaseve, a džudo klub „Favorit“ iznjedrio je i prve džudo majstore, sudije, trenere.

Ovaj bjelopoljski klub bio je i domaćin i Državnog prvenstva za mlađe i starije pioire, a naši takmičari su učestvovali na kampovima u Podgorici i Nikšiću, na evropskom kampu u Sarajevu, na prvenstvima Blakna i ostalim turnirima.

Džudo klub „Fvaorit“ pokrenuo je i jesenju školicu džudoa  za mlade i odrasle, podržao je i organizaciju biciklijade, a priključio se i obilježavanju Dana osoba sa bijelim štapom, kada su organizovali pokazni trening na gradskom trgu.

Ipak, tu se ne završavaju aktivnosti „Favorita“ za ovu godinu.

„Ovog vikenda idemo na takmičenje Kup oslobođenja Podgorice, na kojem će nastupiti oko 25, 30 takmičara. Nakon toga, u našem klubu ćemo organizovati novogodišnji klupski turnir i proglašenje najboljih u klubu“, najavio je Camić.

Kako je saopštio, planiraju da u junu organizuju i međunarodni džudo turnir.

Camić je poručio i da nagrade i medalje nijesu njihov prioritet.

„Naš najveći uspjeh je to što opstajemo već 11 godina i što smo sada postali jedna ogromna porodica“, zaključio je Camić.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE