Tri opštine potpisale Parisku deklaraciju o okončanju epidemije AIDS-a

Tri najveće crnogorske opštine po regionima - Bijelo Polje, Podgorica i Bar prvi su gradovi sa Balkana koji su se pridružiti globalnom pokretu „Fast-track cities“ o okončanju epidemije AIDS-a.

Takozvanu  Parišku deklaraciju sa predstavnicima Agencije Ujedinjenih Nacija za sidu potpisali su predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Prvi čovjek Opštine Bijelo Polje Petar Smolović naveo je kako vjeruje da možemo doći do cilja, a to je okončanje epidemije HIV-a do 2030. godine.

“Mi smo se danas okupili kako bi potpisali Parisku deklaraciju, kojom se obavezujemo da aktivno učestvujemo u akcijama čiji je cilj da osobe zaražene HIV-om što prije budu uključene u proces liječenja. Ali i da mlade upoznamo sa rizičnim navikama, uz neophodnu inkluziju i desigmatizaciju ljudi inficiranih HIV-om i oboljelim od AIDS-a” – rekao je predsjednik Smolović.

Predstavnik Agencije Ujedinjenih  Nacija za sidu,  UNAIDS, Dr Konstantin Voytsekhovich, zahvalio se crnogorskim opštinama na inicijativi i posvećenosti potpisivanju Pariske deklaracije. Činjenica da su crnogorski gradovi prvi u regionu potpisali ovu deklaraciju znači, kako tvrdi, kreiranje ambijenta za bolju reakciju, ali i širenje znanja i razmjenu iskustava u ovoj oblasti.  „Siguran sam da je odgovor na virus u Crnoj Gori u sigurnim rukama lokalnih vlasti, zajednice i ukupne javnosti“.

Podsjećamo, na Svjetski dan borbe protiv side 1. decembra 2014, gradonačelnici iz cijelog svijeta okupili su se u Parizu kako bi potpisali deklaraciju o okončanju epidemije side u svojim gradovima. Potpisivanjem Pariske deklaracije  gradonačelnici su se obavezali na ubrzanje nastojanja i napora da u svojim gradovima zaustave epidemiju side putem čitavog niza aktivnosti.

 

Izvor i foto: bijelopolje.co.me