Femić: Svaka peta žena u Crnoj Gori žrtva nasilja (video)

Iako je Crna Gora učinila značajan napredak u izgradnji zakonodavnog, političkog i institucionalnog okvira za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, još uvijek ne možemo biti zadovoljni postignutim, s obzirom na to, da  da je svaka druga žena bar jednom u životu bila žrtva nasilja, dok je prošloj godini svaka peta žena trpjela neki vid nasilja, fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog, kazala je psihološkinja Danijela Femić.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”  Radija Bijelo Polje, Femić je istakla da  nažalost, veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen, jer se žrtve plaše nasilnika ili imaju  strah od osude okoline, budući da smo  društvo koje toleriše nasilje.

“Ovo je jako kompleksna tema zato što dosta govorimo o tome  a jako je upitno koliko se toga i sprovodi u praksi. Iako je  dosta toga promijenjeno u odnosu na ranije, treba još mnogo toga da uradimo na tom polju. OEBS je 2018. godine  sproveo istraživanje, iz kojeg se vidi da je svaka peta žena pretrpjela neki vid  nasilja. Ono na šta treba da obratimo pažnju, jeste, koji vid nasilja je vidljiv a koji nije, jer se uvijek potencira fizičko nasilje, sobzirom da je psihičko nasilje nevidljivo, ali su njegove posljedice ozbiljnije i teže. Često, ni sama žrtva nije svjesna da trpi psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje. Raduje me činjenica, da se u poslednje vrijeme  razvio veliki  broj službi, a postoji i protokol na koji način se može uticati na nasilje ili ga sankcionisati, kao i na koji način  se može pomoći žrtvi.Nasilje je postojalo ranije ali je bilo prikriveno, sada, zahvaljujući prije svega emancipciji žena ono dolazi do izražaja i postaje sve vidljivije”, naglasila je Femić.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE