Za 135 infrastrukturnih projekata u sljedećoj godini skoro 62 miliona eura

Nema projekta koji smo obećali građanima da uradimo za mandata ove vlasti, a da nije započet, završen ili su radovi u toku, kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović, na današnjoj konferenciji za novinare, sumirajući rezutate rada Opštine u ovoj godini.

“Građanima smo obećali da završimo dosta ambicioznih projekata do 2020. godine i skoro da nema projekta čiju izgradnju nijesmo počeli, neke završili a neki su u toku. Može li se bolje i jesmo li zadovoljni? Uvijek može bolje i više, ali smo zadovoljni učinjenim, jer smo imali ambiciozan plan i program rada, koji smo uglavnom i ostvarili”, izjavio je  Smolović.

 

Opštinski menadžment radio odgovorno, u budžetu ostvarene uštede

Podsjećajući šta je sve urađeno u ovoj godini, prvi čovjek Opštine se pohvalio rezultatima postignutim na konsolidaciji finansija. Kaže da su mjere štednje dale rezultate, a da će ušteđeni novac biti opredijeljen za druge namjene.

“Budžet je isti kao prošle godine,  15 miliona eura, ali je  njegova struktura dosta izmijenjena. Na jednoj strani, povećali smo naplatu prihoda i smatram da ćemo probiti rebalans u tom smislu, jer ćemo po prvi put naplatiti više nego što smo planirali. Na drugoj strani, postigli smo velike uštede kada je riječ o struji, telefonima, gorivu, reprezentacijama, grijanju, putovanjima. Odnosili  smo se domaćinski prema svakom euru, štedjeli smo kvalitetno i ozbiljno, a na drugoj strani uspjeli smo  da ispoštujemo sve naše obaveze. Isplatili smo 12 redovnih plata, izmirili obaveze prema reprogramu duga, te obaveza prema dobavljačima, institucijama i poljoprivrednicima . Prvi put u istoriji,  ove godine nećemo ostati ni centa dužni prema NVO, socijali, novorođenčadima, ruralnom razvoju, poljoprivrednicima, mljekarima, itd”, istakao je Smolović.

On je naglasio da su te uštede u budžetu za sljedeću godinu raspoređene pravilno, na ravnopravne časti, tako da su naknade za novorođenčad uvećane više nego duplo i iznosiće 150 eura. “Osnovnu školu smo pomogli tako da će od naredne godine, za sve učenike od prvog do četvrtog razreda biti obezbijeđeni besplatni udžbenici, a biće obezbijeđene stipendije za djecu, redovne studente iz socijalno ugroženih porodica, kao i za studente koji studiraju za zanimanja koja su deficitarna a imaju prosjek osam.   Planirana je i  posebna trećejanuarska nagrada za najbolje studente. Prvi put smo podijelili 10.000 eura za žensko predzetništvo, a planiramo i 20.000 za preduzetništvo mladih. Premije za poljoprivredu su uvećane  50.000 eura a ruralni razvoj 20.000 eura, dok ćemo od ove godine imati i podsticajnu mjeru kojom ćemo pomoći seoske ambulante”, istakao je Smolović.

 

                         Kapitalni budžet nikad izdašniji

U sljedećoj godini,  za 135 projekata koji se planiraju u našoj opštini biće uloženo skoro 62 miliona eura, kazao je predsjednik Smolović, podsjećajući da će za tu namjenu iz opštinskog budžeta biti izdvojeno skoro 4,5 miliona eura, dok će preostali novac obezbijediti Vlada, Evropska banke za obnovu i razvoj, Svjetska banka, međunarodni fondovi.

" U planu je izgradnja 10 kapitalnih i preko 80 lokalnih projekata, više od 20 projekata koji se odnose na rekonstrukciju elektro mreže i trafostanica, 10 vodovoda, lokalnih puteva. Najznačajniji su ipak projekti Bjelasica i Đalovića pećina, koji se odvijaju planiranom dinamikom i već na jesen iduće godine, imaćemo operativan Ski centar, ili bolje reći, planinski centar, jer je u planu da on radi i tokom ljeta. Završetkom ovih projekata, nakon tri ili četiri godine  od otvaranja,  realno je očekivati i do 200.000 turista godišnje, koji će u prosjeku za sedmodnevni boravak u našoj opštini trošiti i do 1000 eura, što je 100 ili 200 miliona  eura godišnjeg priliva ne u investicije, nego u direktnu potrošnju u Bijelom Polju”, poručio je predsjednik Smolović.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE