Obilježen Dan Opštine Bijelo Polje – “Zajedno čuvajmo ono najsvetije što su nam naši preci ostavili - slobodu i mir” (video)

Svečana sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje, povodom 3. januara Dana oslobođenja i Dana Opštine, održana je danas u Centru za kulturu ‘’Vojislav Bulatović Strunjo’’.

Otvarajući svečanu sjednicu, kojom je obilježeno 75 godina slobode našeg grada,  predjsednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, kazao je da je biti domaćin jednog ovakvog skupa privilegija, a govoriti o istorijskim događajima čast.

Dizdarević je istakao da se i danas, poslije 75 godina, moramo sa posebnim pijetetom odnositi prema žrtvama palim u borbi za slobodu i onima koji su u posleratnom periodu dali veliki doprinos obnovi, izgradnji i afrirmaciji našeg grada.

On se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj Dan oslobođenja i Dan Opštine i zajedno sa građanima Bijelog Polja proslavili 3. januar, najznačajniji datum u bogatoj istoriji našeg grada.

Učesnike svečane sjednice pozdravio je i predjsednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da 3. januar sve nas sjeća na hrabre borce Sedme crnogorske omladinske brigade, koji su na današnji dan prije 75 godina oslobodili Bijelo Polje od fašističke okupacije.

“Bio je to dan koji je označio slobodu. Taj 3. januar Bjelopoljkama i Bjelopoljcima nije dan koji je poklonjen ili darovan. Za taj dan, za slobodu i za bolje sjutra svoje živote dali su naši preci, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, prkoseći tako fašističkoom okupatoru i stvarajući put za pokoljenja koja dolaze. Tako i mi danas, koristeći slobodu koju su nam slavni preci ostavili, radimo najbolje što umijemo za generacije koje dolaze”, poručio je predsjednik.

Smolović je istakao da je lokalna samouprava u prethodnih godinu dana, zahvaljujući dobrom planiranju, svjesna svojih prioriteta i potencijala, kao i dobrom saradnjom, kako sa Vladom Crne Gore, međunarodnim organizacijama, tako I sa opštinskim javnim preduzećima i ustanovama, uspjela da građanima Bijelog polja poboljša kvalitet života.

“Stabilnost i razvoj, ključne su riječi kojima se vlast u Bijelom Polju rukovodila u periodu između dva praznika.  Kada kažem stabilnost, mislim na finansijsku u opštinskoj kasi, gdje smo uspjeli da izmirimo sve obaveze iznutra i spolja, prema zaposlenima, državi i dobavljačima. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspjeli smo da stabilizujemo opštinske finansije. Kada govorimo o razvoju, Bijelo Polje je napravilo veliki iskorak u infrastrukturnim projektima.  Bili smo i ostaćemo u narednoj godini najveće gradilište u sjevernom regionu države, što potvrđuje i podatak da je u našoj opštini rađeno na 104 projekta, od kojih su 16 kapitalni, a 88 lokalni. valorizacija planine bjelasice i Đalovića pećine projekti su oddržavnog značaja, koji će, uvjeren sam, u potpunosti promijeniti sliku grada.  stavljanjem u funkciju ova dva projekata naš grad će posjećivati više od 100 hiljada turista na godišnjem nivou, čime će se stvoriti uslovi za dalji razvoj svih privrednih grana i otvaranja novih radnih mjesta”, naglasio je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

Kako je kazao, u prethodnim godinama trudili su se da zaustave migracije, a u godinama pred nama Bijelo Polje će postati mjesto u kojem će mnogi poželjeti da žive. 

“Valorizacijom prirodnih resursa, naš grad postaje moderan planinski i skijaški centar, sa sadržajima komplementarnim ovom vidu turizma. U sve otvorenijoj saradnji sa lokalnom privredom te kroz podsticajne programe u formiranih 6 biznis zona, kao i kroz podršku preduzetništvu i poljoprivredi radimo na stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta, kako bi smanjili nezaposlenost i popravili kvalitet života svih naših sugrađana. Ta saradnja krunisana je dobijanjem BFC sertifikata, kojim smo postali prva opština u Crnoj Gori, koja je ispunila sve kriterijume za dobijanje međunarodnog sertifikata i sa ponosom nosimo naziv „business friendly city“, rekao je predjsednik Smolović. 

On je podsjetio da je  u protekloj godini izgrađeno i rekonstruisano 10 vodovoda na teritoriji bjelopoljske opštine I dodao da se uskoro počinje sa  realizacijom projekta regulacije korita rijeke Lim, čime će biti riješeni višedecenijski problemi sa izlivanjem i poplavama, dok će centralna zona grada dobiti šetalište čime će se stvoriti moderna ambijentalna cjelina, koja će u potpunosti transformisati izgled centra Bijelog Polja.

Napomenuo je da je  u prošloj godini završena prva faza izgradnje kolektora, dok u ovoj počinje izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za koji su već obezbijeđena sredstva.

Smolović je kazao da  budžet za 2020. godinu u iznosu 15.650.000 eura ima razvojnu, socijalnu i sanacionu komponentu.

“U ovoj godini će u više od 135 projekata biti uloženo rekordnih 62 miliona eura. Zato sa ovog mjesta šaljem jasnu poruku onima koji kritikuju naš rad: stanite sa nama pod istu zastavu – zastavu modernog, razvijenog i evropskog Bijelog Polja. Učinimo Bijelo Polje boljim zajedno, kao što su brojne generacije Bjelopoljaca, godinama i vijekovima unazad, bile na strani napretka I napredne misli, na strani rada i progresa, nošeni ljubavlju I poštovanjem, prema svom gradu i svojim sugrađanima. Samo u antifašističkom duhu Bijelo Polje i Crna Gora mogu opstati i ostati dosljedni sebi – kao multinacionalna I multikonfesionalna sredina, otvorenih pogleda, tolerantna I puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti nacija, religija I kultura. Zato je važno da danas, u vremenima izazova kada se razlike žele naglasiti još više i jače, zajedno čuvajmo ono najsvetije što su nam naši časni preci ostavili - slobodu i mir”, poručio je predsjednik.

Svečanoj sjednici SO Bijelo Polje prisustvovali su dosadašnji predsjednici opštine i izvršnih odbora, predstavnici političkih partija, vjerskih i međunarodnih organizacija, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, ekselencije ambasadori, predstavnici ambasada, državnih organa, organizacija, pravosuđa i službi koje svoju funkciju ostvaraju na području opštine Bijelo Polje, kao i brojni sugrađani.

Program svečane sjednice uveličao je Gradski hor, talentovana Anja Radović, glumac Slobodan Marunović i crnogorski kompozitor Slobodan Kovaćević.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE