Otvorena izložba radova nastalih u okviru kolonije "Slikari Lazovići"

Izložba radova nastalih u okviru prvih Internacionalnih likovnih susreta "Slikari Lazovići" otvorena je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Postavku izložbe čine 33 rada rađena u nekoliko slikarskih tehnika, pa je ova muzejska zbirka sublimat trenutnog stanja u slikarstvu na ovim prostorima.

Otvarajući izložbu kustos muzejske zbirke, akademski umjetnik, Luka Joksimović, kazao je da je jedna od tema likovnih susreta bila upravo slikari Lazovići i njihova zaostavština.

“Umjetnici  su imali nimalo lak zadatak, transponovati tradicionalne pristupe i tehnike, kao i teme koje su Lazovići obrađivali u svom stvaralaštvu. Prilagoditi ih savremenom čovjeku kroz moderne medije i tehnike, a ne udaljiti se od onog suštinskog”, istakao je Joksimović.

Kako je kazao, o samom kvalitetu radova vrijeme će reći svoje.

“Baš kao što je kroz vrijeme i sama slikarska zbirka porodice Lazovića zavrijedila izuzetan značaj  u unjetničkom, istorijskom i kulturološkom smislu”, dodao je ovaj akademski slikar.

Joksimović je podsjetio da je manifestacija "Slikari Lazovići" nastala sa ciljem da promoviše i očuva kulturnu baštinu, kako Bijelog Polja, tako i Crne Gore.

“Idejno oslonjeni na tradicionalne vrijednosti i inspirisani slikarskom zaostavštinom prodice Lazović, JU Muzej iz Bijelog Polja organizovali su likovnu koloniju međunarodnog karaktera, na kojoj je učešće uzelodvadeset eminentnih umjetnika iz zemlje i okruženja”, napomenuo je on.

Izložba radova biće otvorena narednih deset dana.

Podsjetimo, izložba je dio programa obilježavanja Dana Opštine i Dana oslobođenja Bijelog Polja.

 

Autorka I foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE