Projekti za unapređenje poljoprivrede i ruralnih područja biće nastavljeni u ovoj godini

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisaće u ponedeljak 3. februara dva javna poziva za podršku razvoju poljoprivrede i ruralnih područja, kroz Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja, za 2020. godinu, koji realizuje Vlada Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Tim povodom juče je u Bijelom Polju održan radni sastanak predsjednika Opštine Petra Smolovića sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Igorom Jovanovićem i Majom Škuletić na kojem su analizirani rezultati urađenog u prošloj godini, kao i projekti koji će ove godine biti kandidovani za poziv.

 “Do sada je uloženo 3,5 miliona eura u infrastrukturu, kroz asfaltiranje 40 kilometara seoskih puteva i 26 projekata vodosnadbijevanja na teritoriji 7 opština koje su uključene u projekat Vlade Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja” – saopšteno je na sastanku, kojem su prisustvovali i Fahrudin Begović menadžer Opštine Bijelo Polje i Slobodan Jelić sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

U trećoj godini sprovođenja projekta biće raspisana 2 javna poziva za 2 komponente.

Prva komponenta: Razvoj klastera – 770 hiljada eura.

Druga komponenta: Razvoj ruralne infrastrukture u područjima klastera – 3 miliona eura, od čega je 2.25 miliona eura predviđeno za projekte putne infrastrukture i 0,75 miliona eura za vodosnadbijevanje.

“U Bijelom Polju u prethodnom periodu razvijen je klaster maline. Oformljeno je udružene proizvođača malina gdje su uključeni svi registrovani proizvođači, kao i klaster lanca vrijednosti koji pored proizvođača, uključuje hladnjačare, dobavljače, otkupljivače i prerađivače. Formiranjem klastera lanca vrijednosti osiguran je plasman proizvoda svih učesnika lanca vrijednosti sa akcentom na povećanje primarne proizvodnje manjih proizvođača. Dok je u ovoj godini plan razvijanje klastera stočarstva” – zaključeno je na sastanku uz ocjenu da je kroz komponentu dva u Bijelom Polju do sada urađeno 5 kilometara novih puteva i 7 investicija u vodosnadbijevanje.

Kroz projekat razvoja ruralnih područja, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), u ovoj godini biće investirano novih 3 miliona eura.

Investicije će biti realizovane u sedam opština koje su uključene u projekat: Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Žabljaku, Petnjici i Šavniku, u kojima će biti izgrađeni novi vodovodi, novi kilometri puta i podržan značajan broj poljoprivrednih gazdinstava u dijelu unapređenja proizvodnje i plasmana proizvoda.

Izvor:bijelopolje.co.me