Malinarstvo u našoj opštini biće unaprijeđeno donošenjem prvog strateškog dokumenta za tu obalst (video)

Usvajanjem Plana razvoja malinarstva za period 2020-2025 po prvi put će u bjelopoljskoj opštini ova oblast biti regulisana jednim strateškim dokumentom, što će znatno uticati na njen razvoj, poručio je danas sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

Nacrt Plana razvoja malinarstva predstavljen je danas na centralnoj javnoj raspravi zainteresovanim subjektima, poljoprivrednim proizvođačima, malinarima, kao i svim građanima  koji žele da se bave malinarstvom.

Kako je istakao Ćorović, riječ je o jako kvalitenom dokumentu, koji treba da trasira razvoja malinarstva u narednom petogodišnjem periodu.

„Mislim da je urađen jedan dobar nacrt ovog dokumenta, svakako on je još uvijek na raspravi, tako da sve sugestije i primjedbe koje građani, odnosno poljoprivredni proizvađači imaju na ovaj nacrt, mogu dostaviti  resornom organu i biće razmotrene“, rekao je Ćorović.

On je kazao da je malinarstvo veoma važan segment razvoja voćarstva u Bijelom Polju.

„Mislim da je jedna velika šansa za naše poljoprivredne proizvođače da se usmjere na pravi način, kako bi predstavljalo značajan izvor prihoda za naše malinare. Sami nacrt daje dosta korisnih informacija u vezi  malinarsva, tehnika zasada, obrezivanja, vremena kada se određene radnje vrše u njivi  na samim sadnicama, do određenih preporuka i na kraju mjera koje treba preduzeti kako sa nivoa lokalne samouprave, tako i od strane udruženja, samih poljoprivrednih proizvođača, odnosno malinara kako bi se ova oblast podigla na jedan viši nivo“, naveo  je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Ćorović je rekao da je izrada ovog dokumenta odgovoran i dobar potez lokalne samouprave da se na jedan planski i strateški način uredi ta oblast.

On je podsjetio da je radnu grupu za izradu ovog plana prošle godine formirao predsjednik Opštine, a da je čine eminentni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i voćarstva, kako iz Bijelog Polja, Crne Gore, tako i iz regiona.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj podsjetio je da je u Bijelom Polju formiran i klaster malinara, takođe sa ciljem unaprjeđenja malinarstva.

Po završetku javne rasprave dokument će se uputiti Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na saglasnost, a nakon toga biće proslijeđen SO Bijelo Polje na usvajanje.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE