U okviru projekta "Sport i znanje su za mlade, droga ne", realizovane dvije radionice

NVO Novi poredak je u okviru projekta pod nazivom "Sport i znanje su za mlade, droga ne" realizovao dvije informativno edukativne radionice za roditelje.

Po riječima izvršnog direktora Radivoja Bogavca, cilj održavanja radionica je povećanje informisanosti roditelja o problemima, uzrocima i posljedicama narkomanije, kao i izgradnja tehnika za rano prepoznavanje simptoma i znakova konzumacje droge i ostalih PAS-a (psihoaktivnih supstanci) kod omladine. Da bi se kvalitetno riješio problem upotrebe narkotika kod srednjoškolske populacije i primijenila kvalitetna prevencija, potrebno je sihronizovano i kvalitetno mapiranje problema od strane porodičnog okruženja i roditelji su dobili kvalitetne informacije u tom pravcu. 

Jedan od predavača na edukativnim radionicama, prof.Tomislav Tomović je istakao načine dejstva droga, njihov uticaj na tjelesno i psihičko zdravlje i ukazao na promjene u ponašanju koje se u tom slučaju javljaju. Takođe je govorio i o razlozima uzimanja narkotika kod srednjoškolske omladine ističući sredinske faktore i intrapsihičke probleme i ukazao na ispravne  i pogrešne postupke roditelja u slučaju da posumnjaju da njihovo dijete koristi narkotike, kao i na adrese na koje se mogu obratiti kako bi dobili adekvatnu i stručnu asistenciju. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

 

Saopštenje i foto: NVO NOVI POREDAK

Tekst objavila: Sanida Kajević