Skoro šest decenija uspješnog rada Škole za osnovno muzičko obrazovanje (video)

Škola za osnovno muzičko obrazovanje, jedina takve vrste u Bijelom Polju naredne godine slavi 60 godina uspješnog rada i postojanja.

Od davne 1961. godine pa do danas škola je iznjedrila brojne uspješne učenike, koji znanje i prve muzičke korake stečene u gradu pod Obrovom, nadograđuju i u zemljama svijeta.

Gostujući danas u emisiji ,,Riječ o školstvu”, Radija Bijelo Polje, direktorica te škole, Jasmila Hot, kazala je da je najveći uspjeh učenika i profesora preko 200 nagrada sa državnih i međunarodnih takmičenja, kako ističe, u zadnjih desetak godina.

,,Takmičenja na kojima naša djeca učestvuju međunarodnog su karaktera, ali ne nižeg ranga, već gostuju u Splitu, Bečeju, Požarevcu, Istočnom Sarajevu, kod nas u Tivtu, i tu zaista bude djece sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz Mađarske, Albanije, tako da su naši učenici dostigli jedan veliki nivo. Sve to zahvaljujući kvalitetnoj nastavi u školi, tako da se možemo pohvaliti da smo od 14 muzičkih škola u našoj državi, u rangu prvih pet”, navodi direktorica Hot.

Kako najavljuje, već sjutra će biti održane muzičke radionice za učenike odsjeka gitare i harmonike, sve u okviru projekta koji škola realizuje sa nevladinom organizacijom ,,Kan”,.

,,U našoj školi su se od kraja avgusta realizovale klavira, harmonike i gitare. Gostovali su nam eminentni profesori koji su radili sa djecom iz svih škola sa sjevera Crne Gore. Sjutra će sa djecom raditi profesorica Vera Ogrizović, ime u gitarističkom svijetu poznato na prostorima bivše Jugoslavije i Evrope, profesorica na muzičkom fakultetu u Beogradu”, najavila je direktorica.

Ističe da već počinju pripreme za treći Guitar fest, koji će se održati u aprilu.

,,Festival realizujemo u saradnji sa NVO ,,Kan”, dobili smo sredstva od naše Opštine, tako da će se u našem gradu 3. i 4. aprila održati festival. Ove godine smo i proširili discipline, tako da će biti i kamerni sastavi sa i bez gitare, može biti klavirski duo, trio, kao i učenici ne samo osnovnih već i srednjih škola. Očekujemo kao i prethodnih godina lijepo druženje”, dodaje Hot.  

Škola je formirala i područno odjeljenje u Rožajama, koje pohađa 60 učenika.

,,Jedna lijepa priča u Rožajama, dosta učenika, zastupljena su dva odsjeka, klavir i gitara. Sa djecom rade profesori gitare Jasmin Ćorović, profesorica solfeđa i klavira Majda Husović, i profesor Petar Jokić, solfeđo i klavir. Moram pomenuti da profesorica Husović vodi mali hor i početnike. Važno je da su djeca zainteresovana, i mislim da smo tom gradu donijeli jedno osvježenje i novinu, u smislu muzičkog obrazovanja njihove djece”, dodala je Hot.

Naglašava da tokom svog rada imaju veliku podršku roditelja i sugrađana koji prate sve javne nastupe polaznika ove škole.

,,Tada su dva nastavnika Svetozar Beli Vukićević i Matija Kunstlman počeli da rade u školi, ali je profesor Vukićević prešao u osnovnu školu ,,Dušan korać”, a profesor Kunstlman je narednih 20 godina sam držao nastavu u školi na dva instrumentalna odsjeka, klavir i harmonika. Od te male škole sa svega 20 učenika, pa sve do danas, mi smo jedna savremena škola sa 230 učenika. Od 1993. godine uvedena je nastava flaute, dok je nastava gitare počela 2003. godine, a sada već imamo pet instrumentalnih odsjeka klavir, harmonika, flauta, violina i gitara”, ističe Jasmila Hot.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje osnovana je 1961. godine, kao jedna od organizacionih jedinica tada Radničkog doma, kasnije Centra za kulturu, a od 2006. postala je samostalna, pri Ministarstvu prosvjete.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE