Agrobudžet Crne Gore za 2020. veći za 8,3 miliona eura (video)

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su danas poljoprivrednim proizvođačima u Bijelom Polju Agrobudžet za 2020. godinu, koji iznosi 61 milion eura i koji je za 8,3  miliona (16 %) eura veći u odnosu na prethodni.

Agrobudžetom ove godine definisano je 57 mjera, a mjere agrarne politike koncipirane su tako da odgovore potrebama naših poljoprivrednih proizvođača, da unaprijede poslovanje, modernizuju i prošire proizvodnju.

Predstavljajući ovogodišnji Agrobudžet, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu, Radana Damjanović, kazala je da ima niz novina koje su zapravo odgovor administracije na očekivanja poljoprivrednih proizvođača.

“Kroz mjere tržišno-cjenovne politike i kroz mjere ruralnog razvoja uvažili smo zahtjeve proizvođača tako da su sredstva povećana, a osim toga uvažili smo i neke specifičnosti određenih proizvdnja. Konkretno u stočarskoj proizvodnji, pored toga što su sredstva povećana, poljoprivredna gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju, od ove godine dobijaće podršku za svako grlo, što je bio zahtjev naših poljoprivrednih proizvođača i na taj način smo iskazali brigu za mala poljoprivredna gazdinstva kojih u Crnoj Gori ima najviše”, navela je Damjanović.

Kako je istakla, u biljnoj proizvodnji povećan je nivo subvencija sa 180 eura po hektaru na 200 eura.

“Zadržali smo plaćanja i za mlade poljoprivredne proizvođače, a ona ove godine iznose 210 eura  po hektaru”, kazala je generalna direktorica Direktorata  za poljoprivredu .

Damjanović je naglasila da je uvijek popularna i atraktivna mjera podrške mladim poljoprivrednicma.

“U okviru te mjere mladima koji su završili školu u oblasti poljoprivrede ili veterine obezbjeđujemo podršku od 10 000 eura za započinjanje sopstvenog biznisa”, napomenula je ona.

Takođe, kada je podrška investicijama u pitanju, pored ranijih 50 % svim proizvođačima, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  opredijelilo je dodatna sredstva podrške za mlade poljoprivrednike, žene u poljoprivredi i poljoprivredne osiguranike i to u iznosu od još 5 %.

Kroz mjere ruralnog razvoja, kako je danas najavljeno, biće realizovane brojne mjere podrške investicijama u razvoju poljoprivrede i to one koje se odnose na  zasnivanje novih zasada u voćarstvu, povrtarskoj proizvodnji, nabavci stočnog fonda, mehanizaciji.

U Bijelom Polju ima registrovanih 1 700 korisnika podrške, a generalna direktorica Direktorata  za poljoprivredu uvjerena je da će naši poljoprivrednici na još kvalitetniji način ovaj put iskoristiti sve mjere i mogućnsti.

“Nadam se da će biti ostvarena kvalitetna saradnja sa našim službama i  poručujem svim poljoprivrednicima da za sve savjete i nedoumice traže podršku u našim savjetodavcima u regionalnim kancelarijama u Bijelom Polju. Poručujem im takođe da vode računa o objavljivanju javnih poziva, o rokovima za prijavu i dokumentaciju”, zaključila je Damjanović.

Smolović: Agrobudžet kvalitetna osnova za  dalji razvoj sektora poljoprivrede

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, pozdravio je danas odluku Vlade Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da u ovoj godini budžet namijenjen za poljoprivredu i ruralni razvoj povećaju za više od 8 miliona eura i istakao da su  ovako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije.

“Vlada Crne Gore je svima nama, posebno u sjevernom regionu poslala jasnu poruku - da koristimo svoje prirodne potencijale i resurse, te uz znanje i preduzetnički duh razvijamo jedan od najvećih potencijala ove države, a to je poljoprivreda”, istakao je Smolović.

On je rekao da Agrobudžet predstavlja dobru osnovu za  dalji razvoj sektora poljoprivrede, unapređenje uslova života na selu, otvaranje novih radnih mjesta i usvajanje novih standarda.

I Opština Bijelo Polje je, prema riječima Smolovića,  slijedeći Nacionalnu strategiju, povećala izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj za oko 30 % u odnosu na prošlu godinu.

“Što je kroz povećanje budžeta za poljoprivredu od 25% i ruralni razvoj za oko 40 % u odnosu na 2019.godinu”, saopštio je predsjednik Opštine.

Smolović je istakao i da ga raduje to što se sve više mladih okreće poljoprivredi, što je garancija da će bjelopoljska sela u narednom periodu oživjeti.

Smolović je naglasio i da je Opština Bijelo Polje u prošloj godini izmirila sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima i korisnicima subvencija.

“Siguran sam da će vrijedni poljoprivrednici i preduzetnici iz Bijelog Polja u ovogodišnjem Agrobudžetu prepoznati svoje nove dobre prilike i da će ih iskoristiti, a mi ćemo kao lokalna uprava biti tu da pružamo podršku i podstičemo njihovu konkurentnost kroz izgradnju infrastrukture i novih puteva, kao i podršci u pisanju projekata”, zaključio je predsjednik Opštine, Petar Smolović.

Agrobudžet dobra prilika za vrijedne domaćine

Novine u ovogodišnjem Agrobudžetu značajno su ohrabrenje za poljoprivrednike bjelopoljske opštine.

Veliki broj njih prisustvovao je današnjoj prezenatciji Agrobudžeta, a posebno ih je obradovalo to što će od ove godine dobijati podršku za svako grlo, kao i to što je povećan nivo subvencija sa 180 eura po hektaru na 200 eura.

Dragiša Jeremić već desetak godina bavi se voćarstvom, zajedno sa svojim bratom, a žive u selu Majstorovina, MZ Ravna Rijeka.

Kako je kazao danas za Radio Bijelo Polje, raduje ga povećanje Agrobudžeta, a  i ovaj put pokušaće da maksimalno iskoristi sve podsticajne mjere koje daju Opština i Vlada Crne Gore.

“Pošto smo u prelaznoj fazi organske proizvodnje posebno nas raduju ta direktna plaćanja koja su do sada bila 180, a sada su 200 eura, a za organska čak 400 e po hektru, što nije mala para”, kazao je Jeremić.

Jeremići imaju oko 1 600 stabala šljiva, 2 500 stabala špalene jabuke, 20ak ari malina, kao i dvije vrste lješnika.

“Prije par godina imali smo veliku štetu oko 30 000 eura zbog požara i od tada pokušavamo da se oporavimo, a nadam se da ćemo to nadomjestiti i uz pomoć ovih mjera”, kazao je Jeremić.

On je istakao i da im je plan da pokrenu proizvodni pogon za šljivu, odnosno da počnu sa proizvodnjom i prodajom džemova i slatkog.

Nikola Delić iz Vraneške doline  još od 65’   bavi se poljoprivredom, a danas mu je, kako kaže, mnogo lakše uz podršku Vlade.

“Nekada sam  držao po 150 ovaca, 15 govedi, konja, ali sam već u godinama, pa sam smanjio i obim poslova. Ono što mi svakako olakšava jesu upravo te podsticajne mjere, koje su odlične, ako ih upotrijebimo na pravi način”, rekao je Delić.

Stočar Mijajlo Vujisić kaže da ne može sam obezbijediti sredstva za sve ono što mu je potrebno, te da je zbog toga posebno zahvalan Ministarstvu poljoprivrede.

On je istakao da je jako važno to što će od ove godine dobijati premije za svako grlo.

“Mislim da nam to održava stočni fond”, dodao je Vujisić.

Ipak, ovogodišnje mjere podrške Vujisić će iskoristiti za nabavku mehanizacije, odnosno traktora i priključaka.

Podsjetimo, u Bijelom Polju ima registrovanih 1 700 korisnika podrške.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE