Radionice o pravima zatvorenika održane u bjelopoljskom zatvoru

 

U bjelopoljskom zatvoru organizovane su dvije edukativne radionice na temu implementacije ljudskih prava zatvorenika, u okviru projekta „Edukacijom do većih prava“ koji sprovodi NVO „Novi poredak“.

Izvršni direktor ove NVO, Radivoje Bogavac je istakao visok nivo saradnje sa načelnicom Vesnom Pavićević i zaposlenim u Zatvoru, te ukazao na značaj unapređenja implementacije prava osuđenih lica koji se sprovodi u koordinaciji sa upravom Zatvora. Iako je prema njegovim riječima, nivo znanja osuđenih lica o poznavanja njihovih prava  visok, ipak se potpuni efekat njihove realizacije postiže boljom saradnjom  Uprave i nevladinog sektora.

Predavači ove nevladine organizacije su iskazali zadovoljstvo zainteresovanošću zatvorenika da se informišu o ljudskim pravima i slobodama, kao i o mehanizmima njihove zaštite pred nadležnim organima.

Jedan od predavača Dražen Petrić, kaže da je zakonska regulativa u ovom pogledu kvalitetna i da su u dijalogu sa zatvorenicima odgovarali na njihova pitanja koja se odnose na tretman osuđenih lica.

Srđan Sekulić, načelnik sektora za tretman, kazao je da su u Zatvoru zadovoljni dosadašnjom dinamikom realizacije predviđenih radionica, kao i saradnjom predstavnika NVO Novi poredak sa Upravom.

Šef grupe za prijem, otpust, matičnu evidenciju i statistiku, Goran Živković izrazio je zadovoljstvo spremnošću NVO Novi poredak da doprinese unapređenju prava u Zatvoru Bijelo Polje, te pohavlio organizaciju radionica.

NVO „Novi poredak“ će i u naradna tri mjeseca  nastaviti da organizuje edukativne radionice kojima će obuhvatiti osuđena lica koja su trenutno smještena u Zatvorskoj jedinici u Bijelom Polju.

Projekat „Edukacijom do većih prava“ realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva pravde Crne Gore.

 

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak       

Tekst objavila: Sanida Kajević