Pozitivno roditeljstvo u cilju bolje komunikacije roditelja i djece (video)

Projekat „Pozitivno roditeljstvo” koji je prije tri godine počeo u Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja, pod pokroviteljstvom UNICEF-a, uspješno se realizuje i ove godine, a u toku je obuka pete generacije roditeja.

Gostujući tim povodom u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, psihološkinja Danijela Femić kaže da Program upućuje na pozitivne vaspitne obrasce i pozitivan, nenasilan način vaspitavanja djece, kao i na drugačiji odnos između roditelja i djece.

“Važno je da roditelji budu partneri u igri i da kroz to partnerstvo podstiču dijete da razvija svoje kapacitete,  mentalne,  socijalne i emocionalne, te da budu i pravi učitelji. Kada je počinjao program i kada smo prolazili obuku postojala je određena zabrinutost kako će to biti prihvaćeno ovdje kod nas,  s obzirom na to, da smo mala sredina, da se radi o radu u grupama, te da ovdje ljudi i nisu baš navikli da otvoreno pričaju jedni pred  drugima, iznoseći pri tom i neke svoje probleme”, naglašava Danijela.

 

Admir Međedović, otac četvoro djece, govoreći o prednostima programa „Pozitivno roditeljstvo“ ističe da je zahvaljujući  radionicama, postao bolji roditelj.

“Sada sam smiren. Često je na našem prostoru više ljutnje, a sada lagano komuniciramo i sve timski radimo. Djeca su ogledalo našeg ponašanja. Kako mi postupamo, tako i oni. Oni samo traže našu pažnju i mi to treba da prepoznamo”, ističe Admir.

S izazovima u roditeljstvu, nakon radionica, lakše se nosi i Amra Mušović, majka troje djece.

“Priključila sam se radionicama u želji da kao roditelj, poboljšam odnose sa svojom djecom, da budem još bolji roditelj, iako su svi oni, koji su prošli ove radionice, zaista dobri roditelji. Samim tim, što žele da unaprijede svoje vještine, uviđaju da nešto možda rade pogrešno i žele da to promijene na bolje, kaže Amra.

Program roditeljstva prvenstveno je usmjeren na sprečavanje nasilja nad djecom, uspostavljanje pozitivnog odnosa između roditelja i djece, kao i na razvijanje osjećanja kompetentnosti kod roditelja. Osmišljen je s namjerom obezbjeđivanja zdravog odrastanja djece uzrasta od 2 do 9 godina, a trenutno se sprovodi u četiri najveće opštine u Crnoj Gori – Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska relaizacija: Sanida Kajević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE