Uklonjeno 12 nelegalnih deponija na teritoriji opština Bijelo Polje i Priboj (video)

Na području Bijelog Polja i Priboja uklonjeno je 12 nelegalnih deponija na obalama Lima, čime je donekle riješen jedan od gorućih problema ove dvije opštine, saopšteno je na završnoj konferenciji projekta „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti“, održanoj u hotelu „Franca“.

To je zapravo samo jedan od rezultata ovog prekograničnog projekta, koji su prethodnih mjeseci realizovale opštine Bijelo Polje i Priboj, u saradnji sa JKP “Usluga” Priboj i NVO Euromost.

„Osim što je očišćeno 12 nelegalnih deponija, šest u Srbiji i šest u Crnoj Gori, u okviru ovog projekta postavljen je i video nadzor na tim lokacijama, uspostavljena je SOS linija, nabavljena moderna i kvalitetna oprema, formirana je laboratorija, a nabavljeni su  i kontejneri i čini mi se da smo uspjeli da ispunimo sve indikatore projekta“, saopštio je danas šef Kancelarije za EU projekte, Goran Prebiračević.

Pored toga, ispunjen je jedan od glavnih ciljeva, a to je podizanje svijesti javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

„To je ono što su pokazale sprovedene ankete i na šta smo jako ponosni“, dodao je Prebiračević.

On je istakao da projekat jeste uspješno sproveden, ali da ima i svoju održivost.

„Očekujemo da će nadležene ustanove, Komunalna policija i Komunalna preduzeća, pratiti ove deponije, kroz video nadzor vršiti snakcionisanje svih koji nelegalno odlažu smeće, a očekuejmo da će laboratorija početi sa radom, kako bi mogli da mjerimo kvalitet pijaće, sirove i limske vode“, kazao je Prebiračević, dodajući da će nastaviti saradnju sa sa opštinama iz Srbije, naročito u onom dijelu koji se tiče zaštite životne sredine i razvoja turizma.

I bjelopoljska lokalna samouprava zadovoljna je realizacijom ovog projekta, kazao je danas potpredsjednik Opštine, Ernad Suljević.

„Ovaj projekat dao je značajn doprinos očuvanju životne sredine i uređenju korita rijeke Lim. Ovo je još jedan primjer kako treba raditi i kako treba sredstva iz EU fondova crpjeti na kavlitetan način“, istakao je Suljević.

Potpredsjednik Opštine poručio je da lokalna samouprava planira da nastavi dalju realizaciju sličnih aktivnosti i dobrih projekata, koji će biti doprinijeti zaštiti životne sredine.

 

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE