Ćirilične štamparije veliki trenutak crnogorske istorije i kulture

Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“otvorena je večeras u bjelopoljskom Muzeju.

Otvarajući izložbu predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović je istakao da Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture sjećanja crnogorska nacije i društva jer, kako je naveo “Znamo da poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje”.

“Tek u saglasju poruka iz prošlosti sa vrijednostima savremenog svijeta kome težimo-uspostavljaju se žive, identitetske i kulturne veze koje jedan narod drže na okupu, a njegovu budućnost čine izglednijom i prosperitetnom. Imajući na umu upravo takvu kulturu sjećanja, Matica crnogorska u večerašnju izložbu u Bijelom Polju posvećuje crnogorskom ćiriličnom štamparstvu XV I XVI vijeka čiji su temelji objavljivanje Oktoiha prvoglasnika u Crnojevića štampariji kao i Psaltira i Služabnika – prvih knjiga iz ćirilske štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina u Veneciji” kazao je Radulović.

On je kazao da u istorijskom postojanju crnogorskog naroda kroz vjekove postoje mnogi prelomni događaji koji su određivali budućnost i uticali na formiranje njegove svijesti o sebi.

“Utemeljenje i rad prve državne štamparije u Crnoj Gori uveliko prevazilazi njene granice i moć. Odlukom Đurđa Crnojevića da u Veneciju pošalje ljude sa zadatkom da izuče vještine zanata-najvjerovatnije u radionici Andrije Paltašića Kotoranina, prvog crnogorskog štampara latiničnih knjiga-sa najmjerom da naučeno potom primijene u Crnoj Gori. I da to bude u prvoj državnoj štampariji ne samo među Južnim Slovenima na Balkanu, nego i u tadašnjoj Evropi. A sve to uvrijeme kada se Crna Gora sasvim izvjesno suočava sa nestankom kao država” istakao je Radulović.

Radulović dodaje da se tom vizionarskom odlukom i njenim ostvarenjem, Crna Gora upisuje u nadolazeću civilizaciju štampane knjige, i to uspijeva da učini decenijama prije nego mnogo veće i bogatije zemlje.

"Mala mediteranska Crna Gora je u vrijeme pozne renesanse i sveopšteg preobražaja evropskog duha prihvatila štampu pokretnim slovima, to najblistavije dostignuće zapadne civilizacije. Ona postaje organski dio evropske kulture, kojoj su njene knjige ljepotom i grafičkim dometima dale poseban doprinos. Crnojevića štamparija je zvjezdani trenutak državničke mudrosti i primjer epohalnog ostarenja onog suštinskog u kulturi svog vremena” dodao je predsjednik Matice crnogorske.

Radulović je zaključio da će Matica crnogorska istrajati na zadatku da sa posebnom pažnjom, a u skladu sa svojim programskim opredjeljenjem, vrednuje sve ono što je bitno za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta crnogorskog naroda, jer, kako je kazao,” to je naš stvarni rezervoar duhovne snage i temeljni zalog za budućnost”.

 

 

Autorka i foto:Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

 

 

Organizatori izložbe su JU Muzej Bijelo Polje i Matica crnogorska.